2024. április 29. - Péter

Rövidebb lesz az Arcus Temporum

Idén rövidebb időívet fog át a pannonhalmi Arcus Temporum - Időívek elnevezésű művészeti fesztivál, hiszen a középpontba állított két zeneszerző, Dmitrij Sosztakovicsot és Beat Furrer szinte kortársak lehetnének.
2010. augusztus 3. kedd 20:25 - HírExtra
Az augusztus 21. és 23. között megrendezendő háromnapos sorozatban idén is érvényesül a hagyományos koncepció, ám több kisebb újdonsággal is készülnek a szervezők.

Hetedik alkalommal rendezik meg az ország egyik nagy múltú történelmi és spirituális központjában, Pannonhalmán az Arcus Temporum - Időívek művészeti fesztivált. Bár az alapvető elképzelések nem változtak, néhány "finom korrekcióról" beszámolt keddi budapesti sajtótájékoztatójukon Varga Mátyás fesztiváligazgató.

Az első újdonság, hogy a művészeti igazgató szerepét erre az évre Keller András átadja Skuta Miklós neves szlovák zongoraművésznek. A fesztiválnak már korábban jó kapcsolata alakult ki a pozsonyi Konvergencie kamarazenei fesztivállal, ez Skuta révén tovább erősödik. A pozsonyi alapító, Josef Lupták csellóművész és Gergye Krisztián táncos-koreográfus tavalyi pannonhalmi darabja például idén a szeptemberben a szlovák fővárosban látható, a Konvergencie programjában.

A következő, kiszemelt igazgató, a dán Bent Sörensen három évre kap mandátumot, utána a világhírű finn zeneszerzőnőt Kaija Saariahót tervezik felkérni. A külföldi igazgatóktól Varga Mátyás azt reméli, hogy kapcsolatrendszerükkel segítik a fesztivál megújulását, és talán a támogatások biztonságára is hatnak.

Anyagi helyzetük nem rózsás, "két keserves esztendőn vagyunk túl" - fogalmazott az igazgató, utalva arra: fesztivál lesz ugyan, de nem tudják, hogy sikerül-e bővíteni a jelenleg szűkös forrásokat.

A 2010-es fesztivál rövidebb időívet rajzol, hiszen a középpontba állított két zeneszerzőt, Dmitrij Sosztakovicsot és Beat Furrert, illetve az egyik színházi előadásban fellépő horvát születésű, Hollandiában alkotó Andrea Bozicot nem választják el évszázadok, szinte kortársak lehetnének - hangsúlyozta.

Beat Furrer, aki a fesztivál fővendége lesz, zeneszerzőként és karmesterként is a nyugat-európai kortárs zenei színtér megkerülhetetlen alakja - emelte ki a zenei események tanácsadója, Veress Bálint. Mint rámutatott, a Furrer által alapított Klangforum Wien talán a legtökéletesebb példáját nyújtja annak, milyen különleges minőség keletkezhet, ha egy komponista nemcsak a kottapapíron álmodik sosem hallott hangzásokat, hanem szerepet vállal abban is, hogy az előadói gyakorlatban ezek a (hang)álmok valóra válhassanak.

Reményeik szerint idén augusztusban új helyszínt is avatnak, ha elkészül a száz nézőt befogadó arénájú szabadtéri színpad a gyümölcsöskertben, Andrea Bozic egyik darabját ott mutatják be.
Az éjszakai koncertjeiken első nap Ida Kelarova lesz a vendég Csehországból, roma balladákat énekel. Második éjjel Skuta Miklós (zongora) és Bertl Mütter (harsona) improvizációja hallható.

A filmes programban öt román rövidfilm látható (Gabriel Sârbu, Adrian Sitaru, Radu Jude, Ciprian Alexandrescu és Florin Piersic jr. munkái), amelyeket félnaponkénti váltásban vetítenek a Millenniumi Emlékmű épületében. A monostor kerengőjében pedig a kortárs magyar képzőművészet sokoldalú és emblematikus alakja, Bukta Imre két videomunkája látható majd.

Visszatekintésként idén DVD-t jelentetnek meg az elmúlt évekről. Aki megnézi, nagyjátékfilmnyi terjedelemben idézheti fel öt dokumentált fesztivál emlékezetes pillanatait. A filmben megszólalnak az eddig meghívott kortárs zeneszerzők: Sofia Gubaidulina, Salvatore Sciarrino, Valentin Szilvesztrov, Bent Sörensen és tavalyi vendég, Gija Kancseli (Giya Kancheli).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását