2024. április 29. - Péter

Pakisztán: A nemzetközi erők alábecsülték a tálibokat

A nemzetközi közösség vesztésre áll a tálibok elleni harcban, mert alábecsülte az általuk okozott probléma méreteit - állapította meg Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök a Le Monde című francia napilapban.
2010. augusztus 3. kedd 18:50 - HírExtra
Az interjúban Zardari megjegyezte, hogy "a csapaterősítés nem hatékony válasz a tálib mozgalomra". "Ahhoz, hogy az afgán nép támogatását is élvezhessük ebben a folyamatban, arra van szükség, hogy segítsük őket a gazdasági fejlődésben, valamint bebizonyítsuk, hogy nemcsak változtatni tudunk életükön, hanem jobbá is tudjuk azt tenni" - hangsúlyozta a pakisztáni elnök, aki szerint az afgánok számára nem egyértelmű az összefüggés a katonai beavatkozás és a jobb jövő között.

Zardari aláhúzta: amennyiben a nemzetközi közösség úgy gondolja, hogy létezik gyors megoldás a tálibok meggyengítésére, azzal csak saját halálos ítéletét írja alá. A pakisztáni elnök elmondta, hogy ebben az ügyben hosszú távon kellene tervezni, mivel a felkelők sikere éppen abban rejlik, hogy kivárnak, hiszen jól tudják, az idő nekik dolgozik.

A francia köztársasági elnök és Zardari találkozójára azután került sor, hogy nemrég napvilágot látott egy - a Wikileaks csoport által kiszivárogtatott - dokumentumgyűjtemény, amely rámutatott arra, hogy Pakisztán kettős játékot játszott: egyidejűleg támogatta a terrorizmus ellen harcoló szövetséges erőket és a tálib felkelőket Afganisztánban.

A pakisztáni elnök a Le Monde-nak adott interjúban azzal védekezett, hogy ezek az információk arra utalnak, amit az amerikai katonai és politikai vezetőség gondol Iszlámábádról, valamint hozzátette, hogy a közzétett dokumentumok még a 2008-as hatalomra kerülése előtti időkből valók.

Zardari hétfőn találkozott Párizsban francia hivatali kollégájával, Nicolas Sarközyvel. A pakisztáni elnök kedden Londonba utazik tovább.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását