2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fox: "Bush a legarcátlanabb fickó"

George W. Bush a "legarcátlanabb fickó, akivel valaha találkoztam" - írta Vincente Fox korábbi mexikói elnök megjelenés előtt álló önéletrajzi kötetében, amelyben rossz spanyolsága és hamis cowboy imázsa miatt is froclizza az amerikai elnököt.
2007. szeptember 21. péntek 12:49 - Hírextra

A Revolution of Hope (A remény forradalma) című könyv bemutató példányából kiderül, hogy a decemberben, hatéves elnöki mandátuma kitöltése után nyugalomba vonult Fox 2001-ben nagy reményekkel látott neki a Bush-sal való együttműködésnek. Úgy tűnt, hogy hamarosan tető alá hozhatják a két ország közötti új bevándorlási és kereskedelmi szabályozásokat. Bush akkoriban még azt nyilatkozta, hogy Amerika számára nincs fontosabb kapcsolat, mint a mexikói.

 Ám a szeptember 11-i terrortámadás megváltoztatta a washingtoni prioritásokat: Dél-Amerikától Irak és Afganisztán felé fordult az elnök figyelme. A határ túloldalán tengődő sok milliónyi illegális mexikói bevándorló ügye pedig lekerült a napirendről.

"Az volt az első benyomásom, hogy George W. Bush rendkívül öntelt. Egyszerűen a legarcátlanabb fickó, akivel valaha életemben találkoztam" - emlékezett vissza Fox az 1996-os bemutatkozásra, amikor még kormányzóként hozta össze őket a sors a texasi Austinban.

Bár akkor kicsit zavarba ejtette Bush "elemista szintű spanyol tudása", később mégis elbűvölte a gesztus, hogy a frissen megválasztott amerikai elnök első külföldi útja Mexikóba vezetett 2001 februárjában, és még családi birtokára is ellátogatott.

"Ez a Mexikó iránti komoly tiszteletadás az oka annak, amiért mindig a barátja maradok, bármilyen éles ellentétbe is kerültünk Irak miatt" - hangsúlyozta önéletírásában Fox. A passzus arra utal, hogy 2003-ban Mexikó az ENSZ biztonsági tanácsában Irak amerikai megszállása ellen szavazott.
A könyv egyik fricskája Bush hamis cowboy-imázsának szól: a mexikói államférfi ugyanis mélyen csalódott, amikor a farmján vendégeskedő Bush nem volt hajlandó meglovagolni a kedvenc hátasát. "Bár George a mai napig vérbeli cowboynak vallja magát, inkább a kényelmesebb terepjárót választja, ha Crawford környékén furikázik, ahelyett, hogy lóra szállna" - zsörtölődött a kétszínűségen Fox.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását