2024. május 2. - Zsigmond

Fókuszban a nanotoll

Tizenötezer teljesen azonos chicagói várossziluettet rajzoltak fénnyel író nanotollakkal amerikai kutatók pár négyzetcentiméteren, hogy bemutassák a nanoméretben való gyors és olcsó gyártási eljárást.
2010. augusztus 2. hétfő 17:13 - HírExtra
A módszer részleteit a Nature Nanotechnology című szakfolyóiratban vasárnap részletezték az Illinois állambeli Északnyugati Egyetem (Northwestern University) kutatói. A technológiával gyorsan és olcsón készülhetnek áramkörök, de optoelektronikai és orvosdiagnosztikai alkalmazása is biztató.

A miniatűr mintázatok előállítására ma alkalmazott mikro- és nanoméretű gyártási eszközök igen költségesek és kevéssé termelékenyek. Ezen kívántak változtatni a fotolitográfiának nevezett új technikával az amerikai kutatók Chad A. Mirkin vezetésével.

A 15 000 miniatűr fénytollal egyidejűleg 15 ezer azonos másolatot készítettek mintegy félóra leforgása alatt Chicago város sziluettjéről pár négyzetcentiméter fényérzékeny felületen. A hagyományos elektronsugaras litográfiával egyszerre csak igen kis számú ilyen miniatűr mintázat készülhet.

A városképek 182 pontot tartalmaznak, amelyek egyenként 500 nanométer (fél mikrométer) átmérőjűek, éppen akkorák, mint a fénytoll hegye. Az egyes pontok megvilágítási ideje 20 másodperc volt. A későbbiekben a mostani 150 nanométer helyett 100 nanométer alá kívánják vinni a legjobb felbontást, vagyis a tollhegy méretét.

A tollak gúla alakúak, hegyük a piramis csúcsa. A piramis oldalait nagyon vékony aranyréteggel vonták be, majd a hegyükről egy igen kicsiny mennyiségű aranyat eltávolítottak. A gúla alapja felől világították meg a tollakat, az arannyal bevont oldalak csatornaként irányítják a fényt a csúcs irányában.

Az aranytól mentes csúcson azután a fény kilép, és eléri a fényérzékeny anyagból lévő felszínt. Így nyomtathatnak könnyen nagy pontosságú mintákat az eljárás segítségével.

A tollakat sorokba és oszlopokba rendezték, ám nem szükséges egyszerre minden tollhegyet megvilágítani, sőt egyenként szabályozhatók a fénylitográfiához használt hegyek, így igen változatos "nyomtatási kép" állítható elő - idézte vasárnap az EurekAlert című tudományos portál (http://www.eurekalert.org/pub_releases/) a tanulmányt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását