2024. április 19. - Emma

Ki fogja kialakítani az új választókerületi határokat?

Nincs hatásköre az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a választókerületek kialakítására vonatkozó döntésekre, a területi választási iroda vezetőjének erre vonatkozó határozata ellen bírósághoz sem lehet fordulni.
2010. július 21. szerda 19:48 - HírExtra
Az OVB szerdán tárgyalt erről, miután Miskolc megyei jogú város jegyzője, Mihalecz Péter a testülethez fordult. A miskolci jegyző, aki a helyi választási iroda (hvi) vezetője, az OVB előtt elmondta: a hvi-vezetőknek július 14-ig kellett megállapítaniuk az egyéni választókerületek sorszámát és területét.

Emlékeztetett rá: a választási eljárási törvény szerint a választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy a lakosság száma megközelítőleg azonos legyen, valamint figyelemmel kell lenni a nemzetiségi, vallási, történelmi, földrajzi és egyéb helyi sajátosságokra. Ugyanakkor a szavazókörök számát, sorszámát és területi beosztását úgy kell megállapítani, hogy egy szavazókörre 600, legfeljebb 1.200 választópolgár jusson.

A miskolci jegyző július 12-én ezt megállapította, de határozata ellen kifogásokat nyújtottak be, amelyet a területi választási iroda vezetője, a megyei főjegyző július 16-án bírált el, és a jegyzői határozatot megváltoztatta, azzal az indokkal, hogy a választókerületek lakosságszáma nem arányos.

Egy nappal korábban, július 15-én azonban Sólyom László köztársasági elnök október 3-ára kitűzte az önkormányzati képviselők és polgármesterek választását. A választási eljárási törvény szerint pedig a választás kitűzésétől a szavazás napjáig nem lehet település, választókerület és szavazókör határát megváltoztatni.

Mihalecz Péter szerint a tvi vezetője határidőn túl hozta határozatát, és kérte az OVB-től, hogy azt vonják vissza. Jelezte egyúttal, hogy az elsőfokú döntés megváltoztatása nyomán Miskolc 160 szavazóköréből 16 esetében nem lehet betartani a 600-1.200 választóra vonatkozó előírást, van például olyan, ahol 30 és van olyan, ahol 1.926 választó van. De ezek megváltoztatása sem áll módjában - mondta.

Az OVB tagjai egyetértettek abban, hogy a választási eljárási törvény szerint a települési választókerületeket a jegyző állapítja meg, és ez ellen a tvi vezetőjéhez lehet jogorvoslattal fordulni. A tvi vezetőjének döntése ellen azonban nincs jogorvoslat, sem az Országos Választási Irodához, sem az OVB-hez, sem pedig bírósághoz nem lehet fordulni.

Szoboszlai György, a testület választott tagja jelezte: bírósági felülvizsgálatot kellene biztosítani a tvi-vezető döntése ellen, ennek hiánya alkotmányossági probléma. Mint mondta, az ügy olyan súlyú, hogy jogalkotást igényelne, és véleménye szerint nincs akadálya annak, hogy az OVB alkotmányossági vizsgálatot kezdeményezzen.
L
itresits András (MSZP) azt javasolta, hogy a testület forduljon a problémával az Alkotmánybírósághoz. Hunyadi Gábor szerint megint "a törvényalkotás hibázik és az OVB lesz a felelős", ha az 1.900 választós szavazókörben sorban állás lesz. Az OVB jegyzőkönyvi döntésben rögzítette, hogy nincs hatásköre a kérdésben, és megállapodtak abban is, hogy a gondot jelezni kell a jogalkotónak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását