2024. május 21. - Konstantin

Újabb alkotmánymódosítási-javaslat

A jövő héten képnapos ülést tart az Országgyűlés, amely megkezdi egy újabb alkotmánymódosítási javaslat vitáját, és dönthet a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatról.
2010. július 8. csütörtök 12:17 - HírExtra
A parlament július 19-én választja meg az új házelnököt, a két új alkotmánybírót és a tervek szerint dönt a közmédiumok szerkezeti átalakítását szolgáló törvényjavaslatról.

Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a házbizottság csütörtöki ülése után bejelentette: újabb alkotmánymódosítást kezdeményező indítvány kerül a héten a parlament elé, amely az önkormányzati tisztségviselőkre és polgármesterekre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat kiterjesztené a képviselő- és polgármesterjelöltekre is.

Mindkét ülésnapon szükség lesz a határozatképességre. Hétfőn döntenek a képviselők egyebek között a gazdasági és pénzügyi, valamint a közbiztonsági törvényjavaslathoz, a nemzeti földalapról szóló indítványhoz és a közbeszerzésekről szóló előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokról. A tervek szerint hétfőn kezdődik meg a vitája a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását szorgalmazó törvényjavaslatnak, amelyről - ha nem érkezeik hozzá módosító javaslat - kedden már döntene is a Ház.

Balsai István közölte azt is, hogy a jövő héten kezdődik a vitája a nemzeti összetartozás napjának bevezetéséről szóló határozati javaslatnak, képviselői indítványként tárgyalják a katonai és rendvédelmi intézmények hallgatóiról, vezetőiről és oktatóiról szóló törvény módosítását, amely azt kezdeményezi, hogy ezen intézmények hallgatói, oktatói legyenek kivezényelhetőek katasztrófahelyzetekben.

Kérdésre válaszolva hozzátette: az Országgyűlés július 19-én választja meg az új házelnököt, aznap dönt a két alkotmánybíróról, és pótolja a Független Rendészeti Panasztestület tagját. (Kaltenbach Jenő a közelmúltban mondott le a testület elnöki posztjáról.) A közmédiumok szerkezetét átalakító törvénymódosításról is ekkor határoz a tervek szerint a Ház - fűzte hozzá.
Balsai István az MTI-nek elmondta azt is, hogy a jövő héten döntenek az alkotmánybíróság tagjait jelölő bizottság létrehozásáról. Hozzátette: az ellenzék nem tudott megállapodni az alelnökökről, de a testület létrejön, és meg is hallgatja az alkotmánybíró-jelölteket.

Az úgynevezett jegyzőkönyv-hamisítási ügyről annyit mondott: a házbizottság ülésén a Jobbik képviselője jelezte: nincs szó frakcióálláspontról.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke kedden az MTI-nek azt mondta: a házbizottság csütörtöki ülésén foglalkozik Novák Előd jobbikos képviselőnek a jegyzőkönyvek meghamisításáról szóló kijelentésével. Az alelnök - aki hétfő éjjel a közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosítások általános vitájában elnökölt - akkor az ügy előzményeiről elmondta, Novák Előd kétperces hozzászólásában állításként fogalmazta meg, hogy meghamisítják a jegyzőkönyveket; ő ezt követően többször figyelmeztette Novák Elődöt, hogy ezért a kijelentéséért kérjen bocsánatot, vagy vonja vissza állítását, miután pedig a jobbikos képviselő erre háromszori figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó, megvonta tőle a szót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. július 8. 14:09
Ezért jó a kétharmad!
Lehet rendes lépésekben haladni!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását