2024. április 16. - Csongor

Santana ismét koprodukál

Új albummal jelentkezik szeptember 20-án a rockzene élő klasszikusa: a 63. születésnapját jövő kedden ünneplő mexikói-amerikai gitáros, Carlos Santana Guitar Heaven: The Greatest Guitar Classics of All Time címmel feldolgozáslemezt készített rangos előadók közreműködésével.
2010. július 17. szombat 14:21 - HírExtra
A rock and roll hírességek csarnokába 1998-ban beválasztott Santana és Clive Davis, a Sony Music kreatív főigazgatója társproducerként jegyzi az anyagot - tájékoztatta a lemezkiadó az MTI-t.
Az album úgy készült, hogy Santana és Davis összeállított egy listát gitárcentrikus dalokból, aztán meghívtak néhány vendégelőadót minden egyes számhoz.

A skála igen széles: a Soundgardenből ismert Chris Cornell a Led Zeppelin Whole Lotta Love feldolgozásában működik közre, a Linkin Park Chester Benningtonja és Ray Manzarek, a Doors billentyűse az utóbbi csapat Riders on the Stormjában, Scott Weiland (Stone Temple Pilots, Velvet Revolver) a Rolling Stones Can't You Hear Me Knockin'-jában, Gavin Rossdale (Bush) a T. Rex Bang A Gongjában, a rapper Nas az AC/DC Back In Blackjében, a veterán Joe Cocker pedig Jimi Hendrix Little Wing-jében.

A George Harrison által komponált híres Beatles-dalt, a While My Guitar Gently Weeps-et Santana india.arie énekessel és a csellista Yo-Yo Mával rögzítette. "A dalt hallgatva egyszerre ugrottam volna ki a bőrömből örömömben és sírtam is volna" - fogalmazott a 2001-ben elhunyt egykori Beatle özvegye, Olivia Harrison Santanának.

Az albumon Dennis Chambers (dobok), Benny Rietveld (basszusgitár), Karl Perrazo (ütőhangszerek), Tommy Anthony (ritmusgitár), Freddie Ravel (billentyűk), Andy Vargas (háttérvokál) és Raul Rekow (konga) kíséri Santanát, mellettük Bill Ortiz trombitán, Jeff Cressman harsonán játszik.

A Guitar Heaven... Santana első stúdióalbuma 2005 óta; abban az évben jelent meg egymást követő három lemezsikerének - Supernatural (1999), Shaman (2002), All That I Am (2005) - utolsó darabja. Mindhárom lemez producere Carlos Santana és Clive Davis volt, utóbbi szerződtette annak idején Santanát és zenekarát a Columbia Recordshoz, miután élőben látta a San Franciscó-i Filmore Westben 1968 karácsonyán. Három évtizeddel később, 1999-ben a Supernatural lett - és maradt azóta is - a rockzene egyik legsikeresebb anyaga, hiszen csak Amerikában 15-szörös platinalemez. A Supernatural 102 hetet töltött a Billboard albumlistán, 12 héten át volt első helyezett, kilenc Grammy-díjat kapott, ami minden idők legtöbb díja egyetlen albumért.

A 2002-ben megjelent Shaman című album szintén listavezető és többszörös platina lett. A sorozatának harmadik tagja, a 2005-ös All That I Am a második helyen nyitott az albumlistán.
A karrierjét átölelő antológián, a 2007-ben kiadott Ultimate Santanán olyan mérföldkőnek számító felvételek szerepeltek együttese korai időszakából, mint az Evil Ways, a Black Magic Woman, az Oye Como Va, a Samba Pa Ti, az Everybody's Everything, a No One To Depend On és az Europa.

Két évvel ezelőtt 300 ezer ember láthatta Carlos Santanát Budapesten a Kapcsolat koncerten.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását