2024. május 4. - Mónika, Flórián

Visszavonnák a vitatott rendeletet

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője hétfőn napirend előtt a parlamentben azt kérte a kormánytól, vonja vissza a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kihelyezéséről szóló rendeletét. Navracsics Tibor közölte: a nyilatkozatban mindenki számára elfogadható értékek vannak rögzítve, amelyekért minden magyar összefoghat és jó érzéssel dolgozhat.
2010. július 5. hétfő 15:34 - HírExtra
Az ellenzéki képviselő annak kapcsán szólalt fel, hogy a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányrendelet szerint jól látható helyen ki kell helyezni a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot az államigazgatási szervek épületeiben. A kormányrendeletben többek között a köztársasági elnököt, a házelnököt és az önkormányzati vezetőket is kérik, hogy gondoskodjanak a nyilatkozat kifüggesztéséről.

A kormányrendelet szerint a központi államigazgatási szervek és területi, helyi szervei, valamint a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezetei és a katonai igazgatás területi szervei által feladatuk ellátása során használt középületekben a Magyar Közlönyben közzétett szöveggel, a szerv vezetője által meghatározott méltó és a középület sajátosságainak megfelelő jól látható helyen ki kell helyezni a nyilatkozatot.

Schiffer András szerint alkotmányossági problémák vannak a kormányrendelettel kapcsolatban, politikai nyilatkozatnak nincs helye közhivatalban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a választási kampányban nem volt szó ilyen politikai nyilatkozatról, ami szerinte "ízléstelen" is.

Arra kérte a kormányt, hogy vonja vissza a rendeletet.
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt válaszolta: az ellenzéknek sikerült megtalálnia az első számú közellenséget, egy határozatot, melynek "nagyon veszélyes lehet a tartalma, ha napok óta mindenki a demokrácia sérelmét kiáltja".

Mint mondta, a rendelet ellen Gyurcsány Ferenc ágált legjobban, aki "miniszterelnökként megbukott", és "aki a magyar demokráciát nyolcéves mélypontra vitte".

Közölte: a nemzeti együttműködés rendszere lehetőség mindenki számára és elvárás mindenki felé, aki Magyarországon él, dolgozik és vállalkozik. Hangsúlyozta, hogy a nyilatkozatban mindenki számára elfogadható értékek vannak rögzítve, amelyekért minden magyar összefoghat és jó érzéssel dolgozhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását