2024. május 5. - Györgyi

Bonyolódik a kémügy

Az Oroszország számára kémkedéssel gyanúsított tizenegy ember közül újabb három őrizetének meghosszabbításáról döntött egy amerikai szövetségi bíróság pénteken.
2010. július 3. szombat 09:31 - HírExtra
Theresa Buchanan bíró a Washington melletti Alexandriában tartott meghallgatáson úgy döntött, hogy a három ember továbbra is őrizetben marad, mivel Mikhail Semenko, valamint a Michael Zottoli-Patricia Mills párnál fennáll a szökés veszélye. Az ügyészség által a bírósághoz elküldött levél szerint a magát kanadai-amerikai állampolgárnak valló pár elismerte, hogy orosz állampolgárok és álneveket használnak.

"Zottoli beismerte, hogy orosz állampolgár, a valódi neve Mihail Kucik, és az apja Oroszországban él" - írta Preet Bharara ügyész. Patricia Mills szintén orosz állampolgár, igazi neve Natalja Pereverzera - tette hozzá.

A kémkedéssel gyanúsított ügynökök ügyében évek óta nyomozó Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei közölték: a pár által bérelt széfekben kis címletekben 80 ezer dollárt és hamis útleveleket találtak.

Mikhail Semenko nem használt álnevet, de "egy orosz kormány egyik képviselőjével folytatott titkos érintkezése és az, hogy pénzt utalt át az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) egyik ügynökének, arra utalnak, hogy titkos tevékenységekben vett részt" - írta az ügyész.

A bíróság csütörtökön az egyik gyanúsított, Vicky Pelaez újságíró óvadék ellenében történő szabadon bocsátásáról döntött. "Nem tűnik profi ügynöknek" - indokolta a döntést Ronald Ellis bíró.

Anna Chapman előzetes őrizetét, akiről volt férje, a brit Alex Chapman azt mondta, hogy az apja, Vaszilij Kuscsenko "a régi Oroszországban" titkos ügynök volt, és "magas tisztségeket" töltött be a volt szovjet állambiztonsági szervezeten, a KGB-n belül, a bíróság meghosszabbította. A New Yersey szövetségi államban őrizetbe vett Richard és Cynthia Murphy szintén előzetes őrizetben marad. Nincs döntés Donald Howard Heatfield és Tracey Lee Ann Foley ügyében: az ő előzetes őrizetük meghosszabbításáról július 16-án dönt egy bostoni bíróság. Vicky Pelaez férje, Juan Lazaro szintén őrizetben marad.

A Cipruson őrizetbe vett, majd óvadék ellenében elengedett Christopher Robert Metsosnak pénteken sem volt nyoma, Lukasz Luka igazságügyi miniszter szerint már vélhetően elhagyta Ciprust.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását