2024. március 29. - Auguszta

Még a francia állam is az elhunyt örökségén marakodik

Franciaország legújabb médiaszenzációja Balzac-regények fordulataira emlékeztet, ugyanakkor ma már páratlan adócsalási és államügy is. Mind a képtelen történet főszereplői, mind a szóban forgó összegek - akárcsak a politikai elágazások - indokolják a rendkívüli érdeklődést.
2010. július 1. csütörtök 09:41 - HírExtra
A londoni The Daily Telegraph megfogalmazása szerint a 87 éves Liliane Bettencourt az a francia személyiség, akit bizonyos szempontokból a leginkább lehet a brit uralkodónőhöz hasonlítani: királynői megjelenés, elegancia, ápoltság - és mérhetetlen gazdagság.

Franciaország - és sokak szerint Európa - leggazdagabb asszonyaként ahhoz a ködös zónához tartozik, amelyben a rendkívül kiváltságosok a vezető politikusokkal keverednek, kegyeket, pénzt, befolyást, hatalmat osztogatnak.

Mindez egyszerre került reflektorfénybe azt követően, hogy egy indiszkrét komornyik titokban felvette Liliane Bettencourt kompromittáló magánbeszélgetéseit. A francia olvasók csak úgy kapkodják a fejüket, olyan korábban elképzelhetetlen dolgok derülnek ki hajfesték-királynőjükről: eltitkolja jövedelmeit az adóhivatal elől, közvetve a kormány egyik vezetőminiszterének feleségét alkalmazza, és olyasmibe keveredett, ami az igazságszolgáltatás befolyásolásának tűnik az elnöki hivatal segítségével.

Az angolszász sajtó által már "komornyikgate"-ként emlegetett botrány ráadásul új fordulatot hozott abban az elmérgesedett jogi csatában, amely Liliane Bettencourt és egyetlen lánya között folyik. Az utóbbi azt állítja, idős anyja már nincs olyan elmeállapotban, hogy képes lenne a családi vagyon kézben tartására. Francoise-Meyers Bettencourt ezért beperelte anyja barátját, egy meleg társasági fényképészt: azzal vádolja, hogy anyja szellemi leépülésével visszaélve egymilliárd eurónyi (hozzávetőleg 280 milliárd forintnyi) értékű vagyont csalt ki tőle.

A 63 éves fényképész, Francois-Marie Banier tagadja, hogy visszaélt volna az idős asszony gyengeségével, jóllehet nagy értékű műalkotásokat, készpénzt és kötvényeket kapott Liliane Bettencourt-tól. Az utóbbi ugyancsak visszautasította a lánya vádját, és leszögezte, hogy "azt csinálok a pénzemmel, amit akarok".

Az ügynek ez a része korábban csak a lapok társasági rovatát foglalkoztatta, hiszen a különböző becslések által 10 milliárd és 17 milliárd euró közötti összegre értékelt vagyontól és a fotósnak adott hihetetlen értékű ajándékoktól eltekintve közönséges öröklési viszálynak látszott. Amikor azonban a komornyik 2009 májusa és 2010 májusa között rögzítette az asszony beszélgetéseit, amelyeket Neuilly-sur-Seine-ben - Párizs egyik elővárosában, ahol Nicolas Sarkozy elnök egykor polgármester volt -, családi villájában folytatott ismerőseivel, a szomorú családi történet dimenziója megváltozott. A Paris Match magazin Egy sajátos barátság címmel első oldalas szenzációként számolt be a felvételek tartalmáról, megjegyezve, hogy "a gyengéd barátság a milliárdosnő és a fényképész között államüggyé duzzadt".

Kényes állítások


Az 57 éves Francoise-Meyers Bettencourt, aki maga is gazdag és a L'Oréal igazgatótanácsának tagja, a Le Figarónak nyilatkozva kijelentette: "Ez egy olyan tragikus történet, amelynek anyám az áldozata, és lányaként az a kötelességem, hogy megvédjem őt. Nem tudom, figyelembe veszi-e anyám a véleményemet, de én továbbra is szeretem őt". Hangoztatta azt is, hogy semmi köze sincs a magnófelvételekhez, amelyeket Pascal Bonnefoy-tól, anyja komornyikjától kapott.

A nő a teljes 41 órás anyagot átadta a rendőrségnek. A felvételeken hallani lehet, hogy a Liliane Bettencourt vagyonát kezelő cég főnöke, az asszony pénzügyi tanácsadója, Patrice de Maistre azt mondja a milliárdosnőnek, hogy 78 millió euró összegű titkos betétje van egy svájci bankban, és közvetítő cégek révén rendelkezik a Seychelles-szigeteket alkotó 156 sziget egyikével - ám a francia adóhivatal egyikről sem tud. A tanácsadó utalt arra is, hogy Eric Woerth volt költségvetési miniszter felesége - a kormányban ma is miniszteri tárcát betöltő politikus ajánlására - most cégének, vagyis a Bettencourt asszony vagyonát kezelő irodának az alkalmazottja.

Mindez megdöbbentette a francia közvéleményt, amely a L'Oréal-örökösnőt csak társasági hírességként és jótékonysági gálák szervezőjeként ismerte. A francia lapok gyorsan kiderítették, hogy Woerth tavaly Becsületrenddel tüntette ki Patrice de Maistre-t. Felvetették azt is, hogy a miniszter és felesége tudhatott az adócsalásról, amit az utóbbiak természetesen rögtön cáfoltak.

Ám a komornyik felvételén szerepelt egy politikailag még sokkal kényesebb állítás is. De Maistre ugyanis az egyik beszélgetés során beszámolt a milliárdosnőnek arról, hogy az elnök - azaz Nicolas Sarkozy - egyik meg nem nevezett munkatársa a fotós ellen lánya, Francoise-Meyers Bettencourt által indított perről szólva azt mondta neki: "az első fokú tárgyaláson nem tudunk többet tenni érdekében, de ha (Liliane barátja) elveszti a pert, másodfokon már nagyon-nagyon jól ismerjük az ügyészt".

Sarkozy elnök számára nem is jöhetett volna rosszabb időpontban ez a megjegyzés, hiszen népszerűsége alaposan megcsappant az utóbbi időben. A szocialista ellenzék azonnal a jelenleg a - nagy társadalmi ellenállásba ütköző - nyugdíjreformot irányító Eric Woerth munkaügyi miniszter lemondását követelte azon a címen, hogy feleségének állása összeférhetetlen volt költségvetési tárcájával, amely alá tartozik az adóhivatal is.

A komornyik magnófelvételei azt is cáfolni látszanak, hogy Liliane Bettencourt tökéletes szellemi állapotban van. Az egyik beszélgetésből az sejlik ki, hogy elfelejtette: ő ajándékozott egy seychelles-i szigetet fotográfus barátjának, és végrendeletében is mindent rá akar hagyni. "Banier nagyon intelligens, de megöl engem... Egyre követelőzőbb: add nekem ezt, add nekem azt..." - hallatszik a felvételen.

Mi maradt ki az adóbevallásból
?

Bonnefoy, aki 20 évig volt Liliane komornyikja, azzal indokolta a magnófelvételek elkészítését és átadását lányának, hogy "nem tudta tétlenül nézni, amint az idős asszonyt gátlástalan személyek kihasználják".

Banier különben a társasági életben dúsgazdag idős hölgyek barátságának elnyerésével tett szert ismertségre, és különösen azóta került közel Liliane Bettencourt-hoz, hogy a nő férje, André - aki Charles de Gaulle tábornok egyik minisztere volt - 2007-ben meghalt. Banier barátai között olyan hírességek bukkantak föl, mint Salvador Dali, Yves Saint Laurent és Samuel Beckett. A The Daily Telegraph szerint ma egy Martin Orgeval nevű 36 éves férfivel él, aki szintén fotós.

A felvételek közzététele után Liliane Bettencourt, aki a L'Oréal cég főrészvényese, értésre adta, hogy együttműködik az adóhatóságokkal pénzügyeinek rendbetételén, egyidejűleg elítélte beszélgetéseinek "törvénytelen lehallgatását". Korábban nem volt hajlandó eleget tenni azoknak a bírósági végzéseknek, amelyek elmeorvosi vizsgálatot rendeltek el annak megállapítására, képes-e kezelni vagyonát. Mindeddig arról is meg volt győződve, hogy barátja, Banier megnyeri a lánya által ellene indított pert.

Az ügyben a hét elején új fordulatot hozott, hogy Francois Baroin, a jelenlegi költségvetési miniszter bejelentette: a hatóság fogja felmérni Liliane Bettencourt vagyonát. Az eljárást különben maga az örökösnő kezdeményezte, igaz, ő a vagyonkezelőjét bízta meg, hogy készítsen pontos leltárt javairól, és derítse ki, mi az, ami esetleg "kimaradt az adóbevallásokból" - mint például a seychelles-i Arros sziget.

A Le Parisien online kiadása szerint hétfő reggel Patrice de Maistre, a vagyonkezelő ügyvédje a költségvetési minisztérium főigazgatójával folytatott megbeszélést az ügyről. Erre a találkozóra a lap szerint sohasem került volna sor, ha a komornyik magnófelvételei nem kerülnek nyilvánosságra.

Ami a nagypolitikát illeti, Nicolas Sarkozy a hét végén két alkalommal is megerősítette, hogy megbízik Eric Woerth-ben, akit az egész kormány és a többség is támogat. A kormánypárt pedig politikai támadásnak minősítette a miniszter feleségének állásával kapcsolatos, az ellenzék által hangoztatott összeférhetetlenségi vádat.

Mindenesetre Woerth már közölte, hogy felesége kilép a Liliane Bettencourt vagyonát kezelő cégtől. Na nem a vádak miatt, hanem mert nem jött ki a főnökével...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását