2024. április 29. - Péter

Ismét Gastroblues Pakson

A blues, a dzsessz és a rock magyar kiválóságai mellett angol és amerikai legendák lépnek színpadra a csütörtökön kezdődő Gastroblues Fesztiválon, Pakson. A koncertekhez ezúttal is gasztronómiai bemutató és borbarát találkozó társul.
2010. június 29. kedd 18:38 - HírExtra
Idén is több nagyszerű produkciót ígér a Gastroblues Fesztivál, amely csütörtökön nulladik nappal indul, helyet adva a rendezvény eddigi történetéből hiányzó dixieland műfajnak.

Az ESZI sportcsarnokban felállított színpadon egymást követi majd a több mint félévszázados múltú Benkó Dixieland Band, a Berki Tamás Band, a Syrius Emlékzenekar, de ismerős arcokat is láthat a helybeli közönség. Erre a napra várják a fiatal magyar dzsesszgeneráció egyik legtehetségesebb tagjaként számon tartott paksi származású szaxofonost, Tóth Viktort, aki a nevével fémjelzett formációval, illetve a szintén paksi Weisz Gáborral a Szekszárd-Paks All Stars Big Band soraiban is bemutatkozik.

Az Egyesült Államokból érkezik Popa Chubby, aki pénteken este 10-kor lép színpadra. Előtte a Collection, a Szubjektív Panasz, a Kormorán, majd a Pribojszki Mátyás Band játszik, utóbbi Kellie Ruckerrel, az apró termetű, de hatalmas hangú Los Angeles-i énekesnővel. A pénteki programot az erőteljes blues-rockot játszó szerb trió, a Texas Flood zárja.

Szombaton a Jeck Cannon Band, majd az Éles Gábor Trió és a HársHegy Band áll színpadra. A sort a Cry Free zárja majd, ám előtte még Roger Chapmant, a Family zenekar egykori frontemberét is láthatja a közönség. "Chapoo"-t a kiváló orgonista, Ken Hensley követi.

A tizennyolcadik alkalommal megrendezendő fesztivál szombati programjában templomi koncertek is szerepelnek Ken Hensley-vel, Kellie Ruckerrel és több magyar együttessel.
A zenei programokhoz az ország legjobb pincészeteit felvonultató borbarát találkozó társul, amelyen idén helyet kap a sör és pálinka is. A Galántáról érkező Nomád Grill is különleges gasztronómiai élvezetet ígér, de látványnak sem utolsó.

Az utóbbi években egyre gazdagabb a Gastroblues Fesztivál vasárnapi, bárki számára ingyenesen látogatható programja, amellyel a szélesebb közönséget szeretnék megnyerni - mondta el az MTI-nek Gárdai György szervező.

A fesztivál utolsó napján a kapukat reggel nyolckor nyitják, a főzőverseny és a fesztiválfoci - amely nem a kiemelkedő sportteljesítményekről, hanem sokkal inkább a barátságról szól - 10-kor kezdődik. A koncertek félórával később indulnak: elsőként a Király M. Duó lép fel, őket Garda & Benkő, a Filip Gyuri Band, majd a Tűzkerék xT követi. A főzőverseny eredményhirdetése után még Keresztes Ildikó, majd a rockabilly-t játszó Tom White és csapata lép színpadra.

A főzőversenyen hat kategóriában osztanak díjat, s a közönségnek is lehetősége lesz szavazni kóstolójegyekkel. Mint Gárdai György kiemelte, az ezekből származó bevétel idén is jótékony célokat szolgál: az összeget Paks Kárpátaljai partnertelepülése, Visk magyar óvodájának befejezésére, berendezésére ajánlják fel.

Az ételértékelésbe bekapcsolódnak majd közéleti személyiségek, neves szakácsok, borászok és zenészek, így például Ken Hensley is, aki különösen érdeklődik a gasztronómia iránt, hiszen feleségével saját éttermet működtet. A zsűri tagja lesz Páva Zsolt pécsi polgármester is, mivel a Gastroblues Fesztivál része az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak.

Gárdai György hozzátette: a legnagyobb érdeklődés a Jethro Tull július 4-i koncertjét előzi meg. Felidézte, hogy az együttes több sikeres budapesti fellépést tudhat maga mögött, és Ian Anderson 2003-as szólóalbumán a magyar Sturcz Vonósnégyes is közreműködött. Közös zenélésüket a Gastroblues Fesztiválon is hallhatja a közönség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását