2024. május 9. - Gergely

Egy fesztivál, amit jól csináltunk!

Elismeréssel írnak a brit lapok a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezte Check the Gate elnevezésű magyar filmfesztiválról, kiemelve, hogy a friss filmtermés mellett a régi nagy alkotók filmjeiből is válogattak a szervezők.
2010. június 25. péntek 22:27 - HírExtra
A Time Out London című lap William Golding A legyek ura című könyvéhez hasonlította, és felfedezett mesterműnek nevezte Radványi Géza 1947-es alkotását, a Valahol Európában címűt. A The Guardian című napilap pénteki számában nagyra értékelte a magyar filmfesztivált, kiemelve, hogy más nemzeti fesztiválokkal ellentétben nemcsak a legfrissebb műveket hozta el Londonba, de betekintést enged a gazdag magyar filmművészeti hagyományokba is - mondta el az MTI-nek Nagy Natália, az intézet sajtótitkára pénteken.

A lap Sport es Film részében pedig megjelent Gera Zoltánnak, a Fulham FC nemzetközi hírű futballistájának, a magyar fesztivál fővédnökének írása a magyar filmfesztiválról, és a cikket Dargay Attila Ludas Matyi című rajzfilmjéből vett nagy kép illusztrálta.

Pénteken délelőtt - a Film Education szervezet választása nyomán - 120 angol kisiskolás a Ludas Matyit nézhette meg, utána beszélgetés volt a gyerekekkel a filmről, a legtöbbjüknek a liba tetszett a legjobban - jegyezte meg a sajtótitkár.

A Check the Gate '10 nyitófilmjét, Almási Tamás Puskás Hungary című, többszörös díjnyertes életrajzi alkotását telt ház előtt vetítették csütörtökön. Utána a rendezővel, Almási Tamással beszélgetett Rogan Taylor, liverpooli futballszakértő, aki a 90-es években Budapesten gyűjtötte az anyagot a Puskas on Puskas című könyvéhez, amelyet Jamrich Klárával, tolmácsával és fordítójával készített el és Angliában most is lehet kapni.

A hétfőn befejeződő fesztiválon a londoni közönség összesen 14 magyar alkotást, köztük játék-, rövid-, dokumentum- és rajzfilmeket láthat a brit főváros több mozijában. Hétfőn Mészáros Márta Utolsó jelentés Annáról című filmjét vetítik, utána a főszereplő Eszenyi Enikővel beszélgethetnek a nézők - jegyezte meg Nagy Natália.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását