2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Semjén: plebejus elnök kell!

Itt az ideje annak, hogy az arisztokratikus attitűd helyett a plebejus attitűd érvényesüljön, olyan köztársasági elnök kell, aki közülünk való - mondta Semjén Zsolt, miután a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportja csütörtökön a Parlamentben meghallgatta Schmitt Pál államfőjelölt elképzeléseit.
2010. június 24. csütörtök 19:02 - HírExtra
A kormánypárti politikus azt mondta: a KDNP és személy szerint ő is elkötelezett híve annak, hogy Schmitt Pál a Magyar Köztársaság elnöke legyen.

Láthattunk az elmúlt időszakban egy igen tiszteletre méltó arisztokratikus köztársasági elnököt az elefántcsonttorony magasságában. Itt az ideje annak, hogy az arisztokratikus attitűd helyett a plebejus attitűd érvényesüljön - jelentette ki.

A köztársasági elnök mint a nemzeti egység megtestesítője, valamilyen formában felette áll a társadalomnak, a népnek, de végre egy olyan elnök kell, aki közülünk való. Ez a plebejus attitűd, amit rendkívül fontosnak tartunk és egy új korszak kezdetének - fogalmazott a KDNP elnöke a két frakció együttes ülésén.

Semjén Zsolt a jelölt melletti egyik érvként említette, hogy mindennap olvassa az evangéliumot, "a Szentírásból erejéből élő ember".

Kiemelve a nemzeti szempontot azt mondta, Schmitt Pált igen gazdag diplomáciai tapasztalata felvértezi, így a magyar és a határon túli magyar érdekérvényesítést professzionálisan és elkötelezett módon képviselheti és mindenütt érvényre juttathatja.

A kereszténydemokraták első embere rámutatott: ha az autonómia különböző formái a világon megvalósulhatnak, és más kisebbségeket, népcsoportokat megilletnek Európában, akkor mi sem lehetünk másodosztályú európai polgárok.

A miniszterelnök-helyettes a jelölthöz fordulva arra volt kíváncsi, hogy Schmitt Pál hogyan vélekedik az autonómia kérdéséről, mi az álláspontja.

Schmitt Pál válaszában úgy fogalmazott: az autonómia különböző fokai ismertek, s nekünk soha nem szabad letenni arról, hogy a határon túli magyaroknak egyfajta autonómiát szerezzünk.

Az autonómiát alulról kell kiharcolni, de felülről engedélyezik, "különben nem megy" - tette hozzá. Olyan kormány és olyan partner kell, akivel szót értenek és olyan lelkes, egységes magyar kisebbség kell adott esetben, akik elhatározták, hogy ezt megvívják. Ha ilyen hívás érkezik, biztosan szívesen veszek részt benne - jelezte az államfőjelölt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását