2024. április 27. - Zita

Államfőt és ÁSZ-elnököt választ jövő héten az OGY

Az Országgyűlés a jövő héten választja meg az új köztársasági elnököt, valamint az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökét.
2010. június 24. csütörtök 11:15 - HírExtra
Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a csütörtöki házbizottsági ülés után újságíróknak elmondta: jövő kedden csak az államfőválasztás lesz a parlament napirendjén; ekkor szavaznak a köztársaságielnök-jelöltekről, a megválasztott személy aznap le is teszi az esküjét. A keddre tervezett törvényjavaslati viták átkerültek hétfőre - közölte.

Bejelentette azt is, hogy hétfőn szavaz a Ház az ÁSZ elnökéről és alelnökéről. Ezzel kapcsolatban Balsai István kifejtette: a két tisztségviselőt július 5-i hatállyal neveznék ki, így Domokos László, a Fidesz képviselője addig tudja gyakorolni képviselői jogait, és részt tud venni az alkotmányról szóló szavazásokon, illetve az elnökválasztáson is.

Balsai István közölte: hétfőn döntenek az új alkotmányt előkészítő eseti bizottságot létrehozó határozati javaslatról. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy 45 tagú bizottság készítené elő az alkotmányt, amelybe a kormánypártok 30, az ellenzék 15 tagot delegálna.

A frakcióvezető-helyettes kitért arra is, hogy a kormányoldalnak megvannak a jelöltjei a bizottság elnöki és három alelnöki posztjára, az ellenzék a nekik járó két alelnöki posztra jövő héten tesz javaslatot. Az MTI úgy tudja, a bizottságot Salamon László, a KDNP-frakció tagja vezeti majd.
Arra a kérdésre, hogy ha Schmitt Pált megválasztják államfőnek, miként látja el választása napján a házelnöki teendőket, Balsai István úgy választolt: az éppen elnöklő parlamenti alelnök jelentheti be Schmitt Pál megválasztását. (Az MTI úgy tudja, hogy ez Lezsák Sándor lehet.)

Arra a kérdésre, hogy mikor kerülhetnek a parlament elé az Orbán Viktor által bejelentett 29 pontos gazdasági akcióterv törvényjavaslatot igénylő részei, Balsai István azt mondta: a jövő hét utáni hétig. Várhatóan megkezdik azok megtárgyalását is, a tervek szerint akkor három napos lesz az ülés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását