2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Olcsóbb volt a választás, mint gondolták

A 2009. június 7-i magyarországi európai parlamenti (EP) választások 3855 millió forintba kerültek, a tervezettnél 245 millió forinttal kevesebbe. A választás informatikai rendszere megfelelően működött - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a voksoláshoz felhasznált pénzeszközök elszámolásának ellenőrzésekor.
2010. június 21. hétfő 18:36 - HírExtra
A választási feladatok lebonyolításához az Országgyűlés a 2009. évi költségvetési törvényben 4100 millió forintos előirányzatot hagyott jóvá, ebből a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához 3951 millió forintot, a Külügyminisztériumhoz 86 millió forintot és az (akkori) Önkormányzati Minisztériumnál 63 millió forintot csoportosítottak át.

A tervezett kiadás a 2004. évi EP-választás tervezett kiadásainál 5,8 százalékkal alacsonyabb volt. A csökkenést a külképviseleti szavazás költségeinek csaknem háromnegyedes, a központi kiadások egyharmados csökkenésének és a helyi kiadások több mint egyharmados növekedésének együttes hatása okozta - olvasható az ÁSZ jelentésének az MTI-hez hétfőn eljuttatott összegzésében.

Általános hiányosságként említi az ÁSZ, hogy az önkormányzatok és a regionális államigazgatási hivatalok a kiadásokat csak kiemelt előirányzati bontásban mutatták ki a pénzügyi terv készítésénél, azon belül elmaradt a feladatonkénti részletezés.

Az önkormányzatok a választás pénzügyi megvalósításához szükséges előirányzat-módosításokat nem hajtották végre az előirányzat felhasználása előtt, így jóváhagyott kiadási előirányzat nélkül vállaltak fizetési kötelezettséget - állapítják meg.

A választáshoz kapcsolódóan az Országos Választási Iroda (OVI) 48 tagjának adott személyi juttatás kifizetésének átlaga 521 ezer forint, a legkisebb összeg 200 ezer forint, a legnagyobb összeg 2 millió 610 ezer forint volt. Az OVI vezetője, a helyettese és a 900 ezer forint feletti juttatásban részesülő két OVI-tag céljutalmának meghatározásánál nem vették figyelembe, hogy a meghatározott célfeladat egy részét az érintett dolgozók munkaköri leírása is tartalmazta - olvasható az ÁSZ jelentésében.

Az ÁSZ kitér arra, hogy a választás informatikai rendszere megfelelően működött, nem adódott olyan probléma, amely" feldolgozási fennakadást, tájékoztatási zavart vagy összesítési hibát okozott volna".

Az önkormányzati miniszter elfogadta választásban részt vevőknek a kiadásokról készített elszámolásait: a kiadás 3855 millió forint, a maradvány 245 millió forint volt - áll a jelentés összegzésében, amely szerint az illetékes szervek eleget tettek ellenőrzési kötelezettségüknek.

Az elkészített jelentés keddtől az interneten, a www.asz.hu címen olvasható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását