2024. május 3. - Tímea, Irma

A Fidesz ragaszkodik az alkotmánybíróihoz

Ragaszkodni fog a Fidesz ahhoz, hogy július 19-én alkotmánybírót, alkotmánybírókat tudjon választani az Országgyűlés - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján arra reagálva, hogy Sólyom László hétfőn visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek az alkotmánynak, illetve az alkotmánybírósági törvénynek az alkotmánybírákat jelölő bizottság összetételére vonatkozó módosításait.
2010. június 21. hétfő 16:50 - HírExtra
Az államfő szerint a parlament által elfogadott változtatás alkalmatlan a kitűzött céljának elérésére, mivel nem minden esetben képes biztosítani a frakciók arányos képviseletét a jelölő bizottságban annak alacsonyan rögzített létszáma miatt.

A Ház múlt hétfőn fideszes kezdeményezésre úgy döntött: az Ab tagjaira az országgyűlési képviselőkből álló nyolctagú jelölőbizottság tesz javaslatot, a testület, "igazodva a választópolgárok akaratából létrejött parlamenti arányokhoz, biztosítja a politikai egyeztetések lefolytatásának megfelelő kereteit".

Lázár János tájékoztatóján az államfő azon mondatára hívta fel a figyelmet, amelyben Sólyom László azt írta, hogy az alkotmánybírók választásának hatályos alkotmányi szabályozása nem vált be. Tehát helyes az az elképzelés, hogy más módszerrel próbál az Országgyűlés alkotmánybírót választani - tette hozzá Lázár János.

"Mi mindenféleképpen ragaszkodni fogunk ahhoz - elnök úr érveinek, javaslatainak megfontolását követően -, hogy július 19-én az Országgyűlés alkotmánybírót, alkotmánybírókat tudjon választani" - közölte a frakcióvezető.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását