2024. május 6. - Ivett, Frida

Medvegyev bevédi Iránt?

Dmitrij Medvegyev orosz államfő lehetségesnek tartja, hogy az iráni nukleáris program nem csupán békés célú, és ezzel kapcsolatban aggódik, hogy a Közel-Keleten elterjedhetnek a nukleáris fegyverek.
2010. június 18. péntek 09:21 - HírExtra
Medvegyev küszöbön álló amerikai látogatása előtt a The Wall Street Journal című lapnak adott terjedelmes interjút, amelyet pénteken közölt a Vedomosztyi című orosz üzleti lap. "Természetesen nagyon szeretném, ha az iráni nukleáris program kizárólag békés célú lenne, s ehhez joga van Iránnak, de elképzelhetőnek tartom, hogy a programnak vannak egyéb dimenziói is, különös tekintettel arra, hogy milyen állhatatosan követi Teherán céljait" - mondta.

Hozzátette, hogy amennyiben a program nem csupán békés célú, ez a nukleáris fegyverek elterjedéséhez vezethet a Közel-Keleten. "Elegendő, ha Irán szomszédainak lesz ilyen fegyvere, ott is felmerül a kérdés, hogy hogyan fognak élni ezzel a fegyverrel" - jelentette ki.

Mindezek ellenére elfogadhatatlannak minősítette, hogy az EU és az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatában foglaltakon felüli szankciókat vezetnek be Irán ellen. Úgy véli, ezek a lépések mindenképpen rontani fogják a helyzetet, és közösen kell fellépni.

Az orosz elnök kijelentette, hogy Kirgizisztán visszavonta az orosz békefenntartók kiküldésére vonatkozó kérését. Azt mondta, szerinte erre egyelőre nincs is szükség, s Kirgizisztánnak magának kell megküzdenie ezzel a helyzettel, amely belügy.

Végül Kirgizisztánnal kapcsolatban Medvegyev rámutatott: véleménye szerint az ottani amerikai katonai támaszpontnak nem kell örökre fennmaradnia, hiszen meghatározott feladatra jött létre. Hozzátette azonban, hogy ezt Kirgizisztán feladata eldönteni.

Az orosz elnök kijelentette: nem nagyítja fel a közös európai valutát fenyegető veszélyeket, de nem zárja ki az euró összeomlásának eshetőségét sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását