2024. április 28. - Valéria

Az MSZP 2012-ben léptetné életbe az új Ptk-t

AZ MSZP-s képviselők az új polgári törvényköny (Ptk.) 2012. január 1-jei hatálybaléptetését kezdeményezik. Szerintük a következő másfél év elegendő felkészülési időt adna a kódex életbe léptetéséhez, így az egységes 2012-es hatályba léptetéssel orvosolhatóak a korábbi alkotmánybírósági aggályok.
2010. június 16. szerda 14:27 - HírExtra
Lamperth Mónika, Harangozó Tamás, Steiner Pál és Simon Gábor Országgyűlés elé terjesztett törvénymódosítási javaslata a Ptk.-t hatályba léptető jogszabályt, a Ptké.-t módosítaná, amelynek két rendelkezését az Alkotmánybíróság (Ab) ez év április 26-i határozatával alkotmányellenesnek nyilvánította. A taláros testület úgy ítélte meg, hogy a hatályba lépés időpontja nem biztosít a szabályozás megismeréséhez és alkalmazásához kellő felkészülési időt. Így a Ptk. első két könyve nem lépett életbe ez év május 1-jén.

A szocialista képviselők azt indítványozzák, hogy a Ptk. valamennyi rendelkezése egységesen 2012. január 1-jén lépjen hatályba, egyúttal a Ptké. ekkor lépjen életbe.

A kormány hétfőn nyújtotta be saját előterjesztését, amelyben a Ptk.-ról szóló 2009. évi törvény hatályon kívül helyezését kezdeményezi, és még a múlt héten fogadott el egy határozatot, amellyel elindította az új Ptk. előkészítésének folyamatát.

A parlament február 15-én fogadta el újra - változatlan formában - a Sólyom László köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött Ptké.-t, amely rögzítette: 2010. május elsején lép életbe a Ptk. első könyve, az alapelvek, valamint a második könyve, a személyekre, a gondnokságra, a cselekvőképességre, az alapítványokra és a személyiségi jogokra vonatkozó szabályok; a kódex többi része 2011. január 1-jétől hatályos, de van olyan rendelkezés is, amely 2015-től.

A fideszes Répássy Róbert akkor jelezte: az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy a testület vizsgálja meg, elegendő-e a május 1-jéig tartó felkészülési idő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását