2024. május 6. - Ivett, Frida

Magyarország és az EU céljai egyeznek

A kormány törekvései egybeesnek az Európai Unió (EU) stratégiai céljaival - közölte Martonyi János külügyminiszter az Országházban azután, hogy a kormányfő tájékoztatta a parlament konzultációs testületét az Európai Tanács napirendjén szereplő kérdésekkel kapcsolatos magyar álláspontról.
2010. június 15. kedd 18:27 - HírExtra
A külügyminiszter elmondta, hogy Orbán Viktor a kormánynak az Európa 2020 stratégiáról alkotott álláspontjáról beszélt az Európai Tanács napirendjén lévő kérdésekkel foglalkozó, a korábbi ciklusokban nagybizottságnak nevezett testület előtt.

Martonyi János emlékeztetett: az Európa 2020 stratégia célja az EU versenyképességének növelése, a foglalkoztatottsági szint emelése, az energiaügyi törekvések teljesítése, illetve a kutatásfejlesztésre fordított összeg növelése, továbbá csökkentené a stratégia az iskolából kimaradók és a szegénység kockázatának kitettek számát, és gyarapítaná a diplomások arányát.

Ezek a célok megegyeznek a magyar kormány törekvéseivel - jelentette ki Martonyi János, példaként említve, hogy a Fidesz választási ígéreteinek egyike az volt: tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtenek. Hozzátette: a stratégia 2020-ig 75 százalékra emelné az uniós foglalkoztatási szintet, ennek teljesítéséhez Magyarországon nagyjából 950 ezerrel több embernek kellene dolgoznia.

A külügyminiszter arra is kitért, hogy az Európai Tanács e heti ülésének napirendjén szerepel a tagállami gazdaságpolitika koordinációja. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország álláspontja, hogy az e témával összefüggő döntéseket az unió 27 tagállamának közösen kell meghoznia, az nem lehet az eurozónához tartozó országok előjoga.

Martonyi János tájékoztatása szerint a testület zárt ülésén sok kérdés hangzott el, és noha az elmúlt ciklus gazdaságpolitikájának megítéléséről vita bontakozott ki, a kormány céljait az MSZP képviselője is támogathatónak nevezte. A külügyminiszter hangsúlyozta: így jó esély van arra, hogy a miniszterelnök "nem a kormány, hanem az ország" álláspontját fogja képviselni az Európai Tanács csütörtöki brüsszeli ülésén.

Az Európai Unió jövőre esedékes magyar elnökségéről szólva kijelentette: Magyarország fontos időpontban, az unió jövőjét meghatározó döntésekkor lesz az EU soros elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását