2024. április 25. - Márk

Mégis kinyitott az OCÖ tábora

A táboroztató kisebbségi önkormányzatok és civil szervezetek magukra vállalták az általuk üdülni vitt gyermekek étkezési költségeit, így kedden mégis megnyílhatott az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) balatonlellei tábora; az első turnusban nyaraló nyolc Borsod megyei településről érkezett kisiskolás már el is foglalta a balatoni üdülő faházait.
2010. június 15. kedd 18:36 - HírExtra
Az OCÖ elnöke pénteken a roma érdekképviseleti szervezet meghiúsult rendkívüli közgyűlése után úgy nyilatkozott: a Lungo Drom "megbüntette" az érintett 250 kisebbségi önkormányzatot és civil szervezetet, valamint azt a csaknem hétezer szegény gyermeket, aki lehetőséget kapott volna az ingyenes, egyhetes táborozásra. Az ellenzéki frakció ugyanis nem fogadta el a napirendet, így nem tudták tárgyalni a táboroztatás étkezési költségeinek előfinanszírozását.

A roma képviselőknek arról kellett volna dönteniük, hogy a Miniszterelnöki Hivataltól korábban elnyert 20,8 millió forint céltámogatást az OCÖ több mint 100 millió forintos tartalék alapjából előfinanszírozza. Ez az összeg fedezte volna a gyermekek étkezési és egyéb költségeit. Mivel erről nem született döntés, a tábor eredetileg nem nyithatott volna ki.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke az MTI-t kedd délután arról tájékoztatta, hogy az érintett kisebbségi önkormányzatok, mivel már bevásároltak a táborra, kibérelték a buszokat és már kaptak külön támogatást az útiköltségre, úgy döntöttek, az étkezési költségeket magukra vállalják, bízva abban, hogy a következő közgyűlésen a képviselők mégis megszavazzák az előfinanszírozást és visszakaphatják az étkezésre fordított összeget.

Az OCÖ elnöke ezért úgy döntött, hogy megnyitja az üdülő kapuit. Kolompár Orbán közölte: tekintettel arra, hogy a még februárban meghirdettet pályázat nyertesei közül mintegy három és fél ezer gyermek az árvíz sújtotta településekről érkezik, rövid időn belül újból összehívja a közgyűlést, ahol a képviselők elé tárja a pályázaton már elnyert összeg előfinanszírozásának témakörét. Bízik abban, hogy a lungo dromos képviselők átgondolják a roma gyermekeket büntető döntésüket” és legközelebb felelősségteljesen szavaznak.

Berényi László, a Lungo Drom frakcióvezető-helyettese a pénteki közgyűlés után elutasító döntésüket azzal magyarázta: a tavalyi "botrányos" táboroztatás után - amikor felnőttek táboroztak a gyermekek helyett - nem szerettek volna előkészületlenül dönteni a táboroztatás körülményeiről, mert nem tisztázottak a körülmények.

Kolompár Orbán az MTI azon kérdésére, hogy visszavette az állam az Országos Cigány Önkormányzattól az alig két éve haszonbérbe adott balatonlellei üdülőt, és az OCÖ-nek szeptember 15-ig ki kell költöznie, úgy reagált: a politika és az önös érdek a roma gyermekeket bünteti. Szerinte bizonyos politikai körök és gazdasági érdekek mindent megtettek, hogy a több mint egymilliárd forint értékű üdülőt megszerezzék. Ezért botrányt, lejárató kampányt kreáltak - állította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását