2020. január 18. - Piroska

Magyar tudóstalálkozó a határon kívül

Az ukrajnai magyar tudósok együttműködéséről és a kárpátaljai magyar tudományosság integrációjának előmozdításáról tartottak egész napos konferenciát pénteken az Ungvárhoz közeli Antalócon a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szervezésében.
2010. június 11. péntek 16:40 - HírExtra
A találkozón magyarországi és ukrajnai magyar tudósok szakmai előadásokkal világítottak rá olyan, a régió szempontjából fontos kérdésekre, mint a környezetvédelem, az agrárium helyzete, a kisebbségi jogok érvényesülése, az anyanyelvű oktatás és a tankönyvkiadás problémái.

A konferencia keretében kilenc, Kárpátaljával kapcsolatos tudományos kötetet mutattak be szerzőik, majd kerekasztal-beszélgetésen az ukrajnai magyar tudományosság további teendőit vitatták meg a résztvevők.

A tudóstalálkozó célja volt az is, hogy a magyar tudományosságot Kijevtől Beregszászig átfogva előkészítse az Ukrajnai Magyar Tudományos Tanács létrejöttét. Az ukrajnai magyar külső köztestület létszáma jelenleg 110 fő, ebből hárman az MTA külső tagjai. A jövőben tovább bővülhet a köztestület, hiszen magyarországi és ukrajnai doktori iskolákban jelenleg mintegy 70 kárpátaljai magyar fiatal készül tudományos pályájára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását