2024. május 3. - Tímea, Irma

Poszony cáfol, nem kérettek be senkit

Pozsony csütörtökön cáfolta, hogy Peter Weisst, Szlovákia budapesti nagykövetét bekérették a magyar külügyminisztériumba. Félreértésről van szó - mondta Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője a TASR hírügynökségnek. Bár Weiss valóban járt a magyar külügyminisztériumban, de "a nagykövetek és a vendéglátó ország minisztériuma közötti szokásos párbeszéd keretében" - közölte Stano.
2010. június 10. csütörtök 22:03 - HírExtra
A magyar külügy csütörtökön közölte, hogy Peter Weisst a külügyminisztériumba kérették. Az intézkedés előzménye, hogy a szlovák kormány június 9-én olyan nyilatkozatot jelentetett meg, amelyben revizionista törekvésekkel vádolta meg a magyar kormányt és az Országgyűlést - mutatott rá közleményében Mátrai Zsuzsanna szóvivő.

A kommüniké szerint a magyar fél visszautasította a szlovák kormányhatározatban foglalt vádat, átadta a Szlovákia által kifogásolt Nemzeti Összetartozás törvényének angol fordítását, és felhívta a figyelmet arra, hogy sem a törvény szövegében, sem szellemében nincs szó területi revízióról. A jogszabály ezzel szemben a szuverén államok közötti kölcsönös tiszteletről és együttműködésről szól, ezt a magyar kormány Szlovákiától is elvárja.

A szlovák kormány által a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmából kiadott nyilatkozat szerint a magyar politika éket ver a nemzetek és az államok baráti és békés együttélése közé, s a nemzetközi békerendszerek, valamint a 21. századi modern európai politika iránti tisztelethiány megnyilvánulása.

Ezzel a szlovák kormány a magyar parlament azon döntésére reagált, amellyel június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását