2024. április 24. - György

Izrael nem enged

Izrael nem engedi meg, hogy iráni hajók humanitárius segélyt szállítsanak a Gázai övezetbe - közölte kedden egy izraeli lap diplomáciai forrásokra hivatkozva. "Ha nem engedtük át az ír hajót, akkor bizonyosan nem engedjük át az iráni hajókat sem" - mondta egy névtelenül nyilatkozó diplomata a Jerusalem Post című napilapnak nyilatkozva.
2010. június 8. kedd 12:33 - HírExtra
Teheránban hétfőn jelentették be, hogy az iráni Vörös Félhold szervezet hajókkal és repülőgéppel segélyszállítmányt küld a hét végén a Gázai övezetbe.

Az egyik hajón az iráni lakosság adományait - élelmiszert, gyógyszert - szállítanák, egy másikon a szervezet hetven önkéntese utazna, egy harmadikat pedig kórházhajóként küldenének a Gázai övezet partjaihoz. A repülőgép Egyiptomon keresztül szállítana 30 tonna humanitárius segélyt. Az iráni Forradalmi Gárda előzőleg bejelentette, hogy kész haditengerészeti kíséretet adni a teherhajókhoz.

Ezzel kapcsolatosan diplomaták megjegyezték: Egyiptom aligha örülne, ha a Forradalmi Gárda karavánja áthaladna a Szuezi-csatornán. Más illetékesek felhívták a figyelmet arra, hogy Irán a Hamász palesztin szélsőséges szervezet legfőbb fegyverszállítója, s nem zárható ki, hogy segélyhajóinak a rakományában is fegyverek lennének. Ugyanakkor szerintük nem világos egyelőre, mennyire komolyak Teherán bejelentései a segélykaraván elindításáról.

Mindenesetre nem ez lenne az első eset, hogy Irán az izraeli blokád áttörésével próbálkozik. Izrael két évvel ezelőtti gázai offenzívája idején, 2009 januárjában Irán útnak indított egy hajót, amely állítása szerint humanitárius segélyt szállított a palesztinoknak. Az izraeli haditengerészet azonban blokád alá vette a gázai kikötőt, így a hajó nem tudott befutni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását