2024. április 29. - Péter

Így rugdossa a Jobbik a Fideszt

Mihamarabb ossza meg a közvéleménnyel a megalapozott gazdasági tényfeltárás adatait, s kormánya konkrét intézkedési terveit Orbán Viktor miniszterelnök, ezt várja el Jobbik Magyarországért Mozgalom - közölte a Jobbik csütörtökön az MTI-vel közleményben.
2010. június 4. péntek 08:38 - HírExtra
Kósa Lajos Fidesz-alelnök csütörtöki bejelentése a fenyegető államcsődről - a görög események árnyékában - pénzpiaci pánikot váltott ki - áll a közleményben.

Kósa Lajos egy konferencián azt mondta, hogy a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és "a krízis időszakára" egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni. A Fidesz ügyvezető alelnöke a Napi Gazdaság csütörtöki debreceni kkv-fejlesztési konferenciáján úgy fogalmazott: "a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg".

A Jobbik a közlemény szerint felelőtlenségnek tartja, hogy a vezető kormánypárt alelnöke "úgy tárja a széles nyilvánosság elé aggodalmait és rémisztő jövőképét, hogy ezzel maga is hozzájárul a válság mélyüléséhez". A Jobbiknak nincs kétsége afelől, hogy nyolc év szocialista-liberális kormányzása romhalmazt hagyott maga után, ennek ellenére úgy tartja, hogy ez nem a megoldás része, hanem bajkeverés.

A közlemény hangsúlyozza: "... a választók nem arra adtak felhatalmazást az új kormánynak, hogy az Európai Bizottság elnöke által szorgalmazott régi lemezt (strukturális reformok, fiskális konszolidáció) vegye elő". Az ismert forgatókönyvek alapján egy ilyen bejelentést rendre a magyar érdekekkel ellentétes megszorító intézkedések követnek a „nem várt” nehézségekre hivatkozva, amely viszont ellentétes a Fidesz választási programjával. A Jobbiknak erős a gyanúja, hogy az új kormány ezzel a felvezetéssel kezdi meg kivonulását választási ígéretei mögül. Ezzel együtt az árfolyamgyengítő hatású kijelentésekkel – azonnali hatásként – végképp kilátástalan helyzetbe hozza a kilakoltatástól rettegő devizahitelesek százezreit - áll a Jobbik közleményében.

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője a kormányfő brüsszeli tárgyalásai alapján a Magyar Televízió Az Este című műsorában kifejtette: mindenki azt várja, hogy az új magyar kormány öntsön tiszta vizet a pohárba, ismertesse a gazdaság valós állapotát, és kezdje meg annak újjászervezését. Orbán Viktor szóvivője szerint badarság azt gondolni, hogy egyes nyilatkozatokra tőzsdeindexek mozdulnak meg radikálisan.

A Budapesti Értéktőzsde mutatója, a BUX csütörtökön 228,50 pontos, 1,03 százalékos csökkenéssel, 22.023,79 ponton zárt és a részvénypiaci forgalom elérte a 42,1 milliárd forintot. A Kósa-beszéd pánikot okozott, aminek eredményeként nap közben mintegy ezer pontot esett a BUX értéke - mondták részvénypiaci elemzők az MTI-nek.

Csütörtök délután fél hat előtt 280,20 forinton jegyezték az eurót a bankközi kereskedelemben a délelőtt még jellemző 274 forintos jegyzéssel szemben. Csütörtök délelőtt még 273,50 forintos euró jegyzésre is volt példa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását