2021. január 27. - Angelika

G20: az EU adósságválságáról tárgyalnak

Az európai adósságválság, a nemzetközi bankszektor megreformálása és a világgazdasági helyzet egyensúlyának helyreállítása a fő téma a fejlődő és feltörekvő országokat tömörítő G20-csoport pénzügyminisztereinek és a központi bankok vezetőinek a dél-koreai Buszanban június 4-5. között zajló tanácskozásán.
2010. június 4. péntek 21:10 - HírExtra
A hírügynökségi beszámolók szerint a politikusok meglepően őszintén beszéltek azokról a félelmeikről, hogy az euróövezet pénzügyi válsága feltartóztathatja az éppen csak megindult globális gazdasági fellendülést.

A záróközlemény tervezete komolyan figyelmeztet is azokra a kockázatokra, amelyeket az európai pénzügyi válság jelenthet az egész világgazdaságra nézve, ezért gyors, összehangolt intézkedéseket sürget, elsősorban a költségvetési konszolidáció területén. Ugyanakkor a résztvevők arra az örök dilemmára is felhívták a figyelmet, hogy az államháztartásokat úgy kell ráncba szedni, hogy az ne menjen a megindult gazdasági növekedés rovására.

A többiekhez képest optimistább hangot ütött meg az amerikai pénzügyminiszter. Timothy Geithner szerint a mostani negatív európai fejlemények sokkal jobb állapotban találták a globális gazdaságot, mint a tavalyi válság idején, a világgazdaság most sokkal erősebb alapokon áll, mint akkor.

A tanácskozástól nem várnak komolyabb megállapodást az elemzők. A megbeszéléseknek abból a szempontból van jelentőségük, hogy előkészítik a G-20 állam- és kormányfőinek június 26-án Torontóban, majd novemberben Szöulban tartandó csúcstalálkozóját, ahová ők már a most megvitatott konkrét javaslatokkal érkezhetnek, és akár dönthetnek is néhány sorsfordító kérdésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását