2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Árvíz: árhullám vonul végig a Dunán, Mohácsnál tetőzés

A hét vége felé tetőzik a Duna Mohácsnál, Magyaregregyen pedig egy egész hónap átlagának megfelelő csapadékmennyiség hullott kedden - közölte a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdán az MTI-vel.
2010. június 2. szerda 15:53 - HírExtra
Heid Petra sajtóreferens tájékoztatása szerint az elmúlt három nap időjárása és a várható újabb csapadék miatt kisebb árhullám levonulása várható a Dunán. A folyó magyarországi alsó szakaszán, Mohács térségében az első fokú készültségi szintet (700 cm) jelentősen meghaladó, de a másodfokú értéket (850 cm) várhatóan nem elérő vízszintekkel vonul le.

Az elsőfokú készültséget várhatóan szombaton fogja elrendelni a vízügyi igazgatóság Mohácsnál, a tetőzés a hét vége felé és a jövő hét elején várható. Heid Petra hozzátette: kedden a régióban a legtöbb csapadék a Mecsekben hullott. Magyaregregyen a júniusi hónapra várható teljes csapadékmennyiség, több mint 70 milliméter esett le egy nap alatt.

Az igazgatóság adatai szerint a régióban két helyen rendelték el a másodfokú belvízvédelmi készültséget: a bédai és balatonlellei öblözetekben. A legsúlyosabb helyzet a Mecsekről lefolyó vizek által megáradt patakok mentén alakult ki. A Mecsek északi oldalán a Baranya-csatorna és a Völgységi-patak, déli részeken a Pécsi-víz és Vasas-belvárdi vízfolyás, a hegység keleti részén a Karasica, míg a nyugati oldalán a Bükkösdi vízfolyás vízgyűjtő területén. Sásdon, Csikóstőttősön, a Völgységi-patak településein, valamint Pécsett keletkeztek a legsúlyosabb vízkárok. Heid Petra kiemelte: a felsőbb szakaszokon apadás várható, míg az alsó sík területeken a helyzet súlyosbodására lehet számítani, mely elsősorban a Karasica, Pécsi-víz és Fekete-víz rendszereit érinti. A készültség elrendelése óta összesen közel 40 ezer homokzsákot szállítottak ki - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását