2024. május 9. - Gergely

Nagy magyar beszéd Brüsszelben

A jelenlegi gazdasági helyzetben minden korábbinál nagyobb szükség van a társadalmi partnerek szerepének, és a társadalmi párbeszéd erősítésére - mondta Andor László, az EU foglalkoztatási, szociális és befogadásügyi biztosa kedden Brüsszelben, az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC) végrehajtó bizottsága előtt elhangzott beszédében.
2010. június 1. kedd 13:27 - HírExtra
"Osztom az Önök aggodalmait azoknak a megszorító intézkedéseknek a szociális következményeit illetően, amelyeket egyre több tagállamban hoznak, mert meg kell birkózni a nehéz, gyakran válságos költségvetési helyzettel" - mondta Andor a szakszervezeti vezetőknek.

Elismerte, hogy ezek az intézkedések zavaróan hatnak a közvetlen növekedési kilátásokra, a szociális helyzetre, illetve a munkapiacra. Hangsúlyozta, hogy azok az országok boldogulnak a legjobban a válság leküzdésének teendőivel, ahol erős a szociális partnerség.

A magyar EU-biztos szerint a válságban megmutatkozott az európai szociális modell erőssége, és széles körben elismerik, hogy a jóléti államok automatikus stabilizáló hatást fejtenek ki. A pénzügyi és gazdasági válság azonban - tette hozzá - a közadósságok jelentős növekedéséhez vezetett számos európai országban.

Andor László úgy vélekedett, hogy a közadósság túl magas aránya sem indokolhatja, hogy rontsák a lényeges közszolgáltatások színvonalát, illetve hogy gyengüljön a szolidaritás a népesség legsérülékenyebb csoportjaival. Kényes egyensúlyt kell fenntartani egyfelől a társadalmi igazságtalanságok csökkentése és a nyomor megelőzése, másfelől a szociális védőhálónak a tartós finanszírozhatósága között - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását