2024. április 20. - Tivadar

Rekordhosszúságú űrszimuláció

A Vörös Bolygó elérése valójában 20 vagy inkább 30 évet venne igénybe - közölte Martin Zell, az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) illetékese annak kapcsán, hogy hamarosan hattagú nemzetközi legénység kezdi meg egy 520 napos Mars-utazás szimulációját.
2010. május 25. kedd 09:23 - HírExtra
A három oroszból, egy olasz-kolumbiaiból, egy franciából és egy kínaiból álló legénységet június 3-án egy moszkvai kutatóintézetben zárják el hermetikusan a külvilágtól. A Mars500 elnevezésű szimuláció 2011 novemberében ér véget. "Időtartama miatt példátlan ez az 520 napos Mars-utazás" - jelentette ki Martin Zell, aki az ESA részéről vezeti a programot.

A hattagú legénység mindegyikére három-három négyzetméter "személyes körlet" jut a moszkvai Orvosbiológiai Problémák Intézetében felépített szimulált űrhajóban. A kísérlet során folyamatosan megfigyelés alatt tartják a legénységet, amely két pihenőnappal heti öt napon át dolgozik. A Mars-utazók a nemzetközi űrállomás asztronautáinak életét élik majd: gondoskodnak magukról, tudományos kísérleteket végeznek és rendszeresen tornáznak.

Kétszázötven nap után megkezdődik a "Marsra szállás": a legénység három tagja a szimulált "Mars-felszínen" kutat egy hónapig, míg a többiek "orbitális pályán maradnak az űrhajóban".

Tavaly már sikeresen végződött egy hasonló kísérlet az oroszországi intézetben. Akkor 105 napig szimulálták a Mars-expedíciót szintén hattagú legénységgel.

Ezúttal a hat Mars-utazó pszichikai és fizikai adatait is pontosan rögzítik.

A jelenlegi legénység kínai tagja az egyetlen képzett asztronauta. Vang Jüe egy sajtókonferencián arról beszélt: Kína készül rá, hogy egy nap valóban embereket küldjön a Mars felderítésére. Szerinte a Mars500 ebből a szempontból mérföldkő az űrkutatásban.

A kísérleti legénység valószínűleg sohasem indulhat el a Vörös Bolygóra, de mint a francia résztvevő megjegyezte: "az unokám talán eljut a Marsra, és akkor elmondhatom, nekem is részem volt ebben".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását