2024. május 6. - Ivett, Frida

Magyar újságírókat vertek a székelyföldi románok

Magyar újságírókra támadt rá egy főleg románokból álló csoport szombat hajnalban a székelyföldi Kézdivásárhely belvárosában. Több újságíró nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A támadók indítékai nem ismertek, a román rendőrség nagy erőkkel nyomoz.
2010. május 20. csütörtök 07:55 - Páczai Tamás
Szombaton hajnali négy óra körül a Függetlenség utcában hat marosvásárhelyi fiatalt bántalmaztak zömében berecki ittas fiatalok. Nagy Botond és Benedek István, a marosvásárhelyi Népújság újságírója, Árendás István, a rádió munkatársa, a negyedik megvert személy Nemes Attila. A verésből Nagy Botond huszonhárom éves barátnőjének is jutott, őt ököllel ütötték meg - jelentette az erdely.ma hírportál.

A HírExtra telefonon kereste meg az incidens egyik sértettjét. Nagy Botonddal, a marosvásárhelyi Népújság újságírójával beszélgettünk a történtekről.

Mi történt veletek szombat hajnalban?

A MURE honlapjáról
Az egyesület célja az újságírók jogainak és szabadságjogainak, méltóságának, illetve a sajtószabadság védelme, a nemzetközi dokumentumoknak és a hatályos román törvényeknek megfelelően.
Hatan voltunk, négy fiú és két lány. Egy buliból tartottunk a szállásunk felé, amikor Kézdivásárhely központjában szembejött velünk egy román és egy magyar úriember és elég csúnyán belénk kötöttek.

Minden előzmény nélkül kezdődött a szóváltás?

A román illető indításként durván nekiment a barátnőmnek, majd belénk kötöttek. Rá is kérdeztem, hogy képzeli ezt a viselkedést. Ekkor a magyar beugrott középre és elkezdett magyarázkodni: "Hagyjátok, ne csináljatok balhét, mert ennek zsaru az apja és mindent el tud rendezni!" Megegyeztünk abban, hogy mi sem akarunk balhézni, menjünk haza békében. Mi így is tettünk.

Mi történt ezek után?


Később vettük csak észre, hogy az illetőkkel volt egy harmadik ember, aki a szóváltásunk közben befutott egy közeli kocsmába erősítésért. Miután megegyeztünk a kötekedőkkel, mi elindultunk a panziónk felé, de 4-5 lépés után nagy kiabálást hallottam. Hátranéztem, a barátomat már leverték a földre és ketten elkezdték rúgni. Ekkor indult a balhét. Mi is ütöttünk, de sokszoros túlerőben voltak a támadók, nem tudtunk mit csinálni.

A barátnőm is beszállt a csetepatéba, behúzott egyet az egyik illetőnek, de 50 kilós a lány, el lehet képzelni az ütés hatékonyságát. Erre elkapták, kettőt kapott ő is ököllel. Jó másfél percig tartott, legalább kétszeres túlerőt kaptunk a nyakunkba. A rendőrök azt mondták, hogy öt ember támadt ránk, de ez nem igaz.

Milyen sérüléseket szenvedtetek el?


Nekem a szemem ment el, kicsit egy Picasso festményre hajazok most. Három fogam is letörött. A barátom sokal csúnyábban megjárta. Bekapott egy hatalmas rúgást, nem tudott feltápászkodni és szanaszét rugdosták. Úgy szájba rúgták, hogy 4 műfoga letörött tőből, úgyhogy most lufiméretűvé dagadt a feje. Ő már inkább egy Dalí festményre hasonlít…

A harmadik barátom - aki a marosvásárhelyi rádió munkatársa- egy hatalmas ütéstől elájult, agyrázkódást kapott, azóta is a kórházban van. Benedek Isti kollégám csak védekezett, vele nem is foglalkoztak sokat, csak szétrúgták az alkarját.

Mi lehetett az oka a támadásnak? Egyszerű utcai verekedés volt?


Valószínűleg belénk akartak kötni, ezért is lökhették meg a barátnőmet, mert gondolták, hogy akkor visszaszólok. De nem tettem így, a román illető kezdett el "szövegelni". Utcai balhéként indult az egész, aztán a társaság kiengedte magából a gőzt és kezdték a "magyarozást".

Mit értesz "magyarozás" alatt?

Ez a legérdekesebb az egészben. Nem vagyok abban biztos, hogy azért kötöttek belénk, mert magyarul beszéltünk. Ami azonban biztosan elhangzott, idézem: "Ti hülye magyarországiak, azt hiszitek, hogy itt is ugyanúgy lehet beszélni, mint Magyarországon és itt pattogtok!" Két ütés közben el is gondolkodtam azon, hogy vajon mi a franc baja lehet ennek az idiótának…

Mennyi szerepe lehet az elfogyasztott alkoholmennyiségnek a történtekben?

Mi ittunk, ez tény, de nem voltunk részegek. Valószínűleg ők is ittak, de nem az a tipikus eset volt ez a balhé, amikor két részeg galeri egymásnak esik az utcán.

Hogy áll a rendőrségi nyomozás az ügyben?

Amint véget ért a balhé, telefonáltunk a helyi motoros klubnak. Hamarabb kiértek, mint a zsaruk, később pedig erővel kerestük az elkövetőket. Benéztünk minden klubba és kocsmába, de nem kaptuk el a támadókat. Reggel 8-ig azonban hatékony munkát végzett a helyi motoros klub, 3-4 telefonhívással jelezték, merre lehetnek az elkövetők, a rendőrség valószínűleg a klub információi alapján öt elkövetőt állított elő, ebből három román, kettő magyar illető. Ennél jóval többen támadtak meg minket, de valószínűleg ennyit sikerült elfogniuk eddig. A rendőrségi vélemény szerint azonban mi kezdtünk el "románozni", ebből egy szó sem igaz.

Van érdekképviselet


A szomorú esettel kapcsolatban megszólalt a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) ügyvezető elnöke, Karácsonyi Zsigmond, aki a HírExtra kérdésére elmondta, hogy az újságíró akkor is kiemelten védett személynek tekinthető, ha nem munkavégzés közben éri attrocitás, hiszen a sajtószabadság egyik alapfeltétele, hogy a sajtó munkatársait sem fizikai, sem verbális támadás ne érhesse. "Ezért emeltük fel a szavunkat. Szeretnénk ha nem süllyesztenék el az ügyet, hanem megfelelő komolysággal végeznék a felderítő munkát mind a hatóság emberei, mind az ügyről tudósító újságíró kollégák."

Az ügyvezető elnök elmondta, hogy önmagában az is aggodalomra adhat okot, hogy egy fiatal csoportosulás bárkit megtámadhat egy kisvárosban. Természetesnek tartja, hogy szervezetük képviseli a támadást szenvedett kollégák érdekeit, akik egyébként feljelentéssel éltek az esettel kapcsolatban.

Karácsonyi azonban furcsának tartja azt, hogy "marosvásárhelyi fiatal magyar újságírókat Kézdivásárhelyen azért vernek meg, mert magyarországinak nézik őket". Nem román-magyar etnikai konfliktust szeretne kihozni az ügyből, egyszerűen érthetetlen számára az eset alapján következtethető "Magyarország-fóbia".

Az újságíró szervezet azonban egyelőre a nyomozati szakasz lezárását várja, hivatalos közleményt csak annak ismeretében fogalmaznak meg. Karácsonyi Zsigmond hangsúlyozta, hogy szervezetük minden újságíró érdekeit védi, akkor is, ha azok nem tagjai az egyesületnek, mint például a kézdivásárhelyi támadás szenvedő alanyai.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását