2024. május 11. - Ferenc

Tartósan gyenge euró elé nézünk?

A piacokon tartósan gyenge euróra számítanak, mivel az euróövezeti szuverén adósságtörlesztési krízis euró-befektetéseik feladására szorítja a befektetőket.
2010. május 17. hétfő 15:31 - HírExtra
Hétfőn az alig tizenegy éves uniós közös deviza négy éve a leggyengébb árfolyamára esett a dollárral szemben, alacsonyabbra, mint a 2008 őszén, a Lehman-válság által kiváltott pénzügyi krízis idején elszenvedett veszteségét követően állt. Egyes elemzők már a dollárparitás elérését sem zárják ki teljesen. Egy dollárnál alacsonyabb árfolyama csak bevezetésének kezdeti idejében volt az eurónak.

Az euró év eleje óta tartó és egyre gyorsuló értékvesztése annál is inkább meglepő, mivel az euróövezet gigantikus védőhálót feszített ki megrendült pénzügyi helyzetű tagjaik megmentésére. 750 milliárd euró áll készenlétben arra az esetre, ha egyes tagállamok már nem lennének képesek adósságaik tőkepiaci refinanszírozására. Az euróövezet 500 milliárd eurót, az IMF 250 milliárd eurót teremtett elő a célra, az EKB pedig euróövezeti államkötvények vásárlásával támogatja segélyprogramot.

A segélycsomagot azonban csak olyan tüneti kezelésként értékeli a piac, ami nem kezeli a probléma okát. "Egyre nyilvánvalóbb, hogy a szükségintézkedések semlegesítették egyes euróövezeti tagországok rövidtávú adósság refinanszírozási kockázatait, de a költségvetési fegyelem tartós helyreállítása és a versenyképesség fokozása gigantikus feladatának elvégzése még hátra van" - írja a HSH Nordbank elemzése. "Az euró folyamatos értékvesztése azt mutatja, hogy a piacok nem bíznak a megkezdett megszorító programok fenntartásában."

Nehezíti az euró helyzetét az is, hogy az Egyesült Államok kezd kilábalni a recesszióból és gyorsuló gazdasági javulást mutat. Az amerikai makrogazdasági mutatók már jó ideje rendszeresen szinte kivétel nélkül pozitív meglepetést okoznak, ami külön is nyomás alá helyezi az euró árfolyamát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását