2024. május 17. - Paszkál

Megvan melyik párt hány milliót kap!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén megállapította azokat az elosztási arányokat, amelyek a 2010-es országgyűlési választásokon egyszázalékos támogatottságot elért pártok költségvetési támogatásának meghatározásához szükségesek.
2010. május 10. hétfő 19:02 - HírExtra
A pártoknak nemcsak a parlamentbe jutás miatt fontos a választás, hanem azért is, mert - a párttörvény alapján - állami költségvetési támogatásra jogosultak. A támogatásukra fordítandó összeget az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg. A költségvetési támogatások kifizetése negyedévenként történik, a negyedév első napján.

A törvény szerint az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg 25 százalékát - egyenlő arányban - az Országgyűlésben országos listán mandátumot szerző pártok között kell felosztani. Az OVB hétfői ülésén elfogadta azt a levelet, amelyben arról tájékoztatják a pénzügyminisztert, hogy az országos listán a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, a Jobbik Magyarországért Mozgalom - Párt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), a Lehet Más a Politika (LMP) és a Magyar Szocialista Párt (MSZP) szerzett mandátumot.

A fennmaradó 75 százaléknak megfelelő összeg az országgyűlési választások eredménye alapján a pártra, illetőleg a párt jelöltjeire az első érvényes fordulóban leadott (egyéni és listás) szavazatok arányában illeti meg a pártokat. Nem jogosult költségvetési támogatásra az a párt, amely nem szerzi meg a választáson részt vevő választók szavazatainak 1 százalékát.

Az OVB arról is tájékoztatja a pénzügyminisztert: az 1 százalékos határt "átlépte" a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a KDNP és a Magyar Demokrata Fórum (MDF). A Fidesz összesen 4.894.486,85 szavazatot, az MSZP 2.078.802, a Jobbik 1.692.210, az LMP 643.096, a KDNP 555.431,15, az MDF 226.367 voksot kapott. (A közös jelöltekre és közös listákra leadott szavazatokat a jelölt, illetve lista állításában részt vevő pártok által tett nyilatkozatok arányában osztották fel, ez a magyarázata annak, hogy tizedszavazatok is szerepelnek az összeállításban).

A hat pártra leadott voksokat 100-nak tekintve a Fidesz részesedése a szavazatokból 48,51 százalék, az MSZP-é 20,60 százalék, a Jobbiké 16,77 százalék, az LMP-é 6,37 százalék, a KDNP-é 5,50 százalék, az MDF-é 2,24 százalék, vagyis ilyen arányban osztják fel a hat párt között a költségvetési támogatás 75 százalékát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását