2024. május 18. - Erik, Alexandra

Csökken a munaknélküliség!

A vártnál kedvezőbben alakult a munkanélküliség több, a közép-európai régióhoz tartozó országban is áprilisban. A javulás azonban elemzők szerint inkább szezonális jellegű, korai lenne még fordulatról beszélni, bár kétségtelen, hogy a munkanélküliek számának folyamatos csökkenése mindenképpen jó jel a gazdasági növekedés beindulása szempontjából.
2010. május 10. hétfő 19:11 - HírExtra
A munkaügyi minisztérium hétfőn ismertetett adatai szerint 1,97 millióan voltak állás nélkül, 101 ezerrel kevesebben, mint márciusban, az ez alapján számított munkanélküliségi ráta áprilisban 12,3 százalékra mérséklődött a márciusi 12,9 százalékról.

Csehországban a vártnál nagyobb mértékben csökkent a nyilvántartások alapján számított munkanélküliség, 9,2 százalékra a márciusi 9,7 százalékról. Ez a legnagyobb csökkenés 2004 májusa óta. Április végén 523.591 munkanélkülit tartottak nyilván, 32.713-mal kevesebbet, mint március végén. Egy szabad munkahelyre átlagban 16,4 munkanélküli jutott.

Romániában is enyhén csökkent a munkanélküliség: 8,07 százalék volt az előző havi 8,36 százalékhoz képest. A román országos munkaerő-elosztó hivatal hétfőn közölt adatai szerint április végén az összes nyilvántartott munkanélküli száma elérte a 738.187 fő. A munkanélküliek száma azonban várhatóan tovább nő a következő hónapokban, hiszen a román kormány kénytelen csökkenteni a közalkalmazottak számát.

Magyarországon a nyilvántartott álláskeresők száma az áprilisi zárónapon 601.478 volt, 42.700-zal - több mint 6 százalékkal - kevesebb, mint az előző hónapban. A szezonálisan kiigazított adatok szerint 586.300 munkanélkülit tartottak nyilván. A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya áprilisban 13,7 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyítva 8,9 százalék volt, 1, illetve 0,7 százalékkal kevesebb a márciusinál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását