2024. május 20. - Bernát, Felícia

Komoly problémák a tanárképzésben!

A tanárképzés komoly strukturális problémáiról, akár több kimaradó évfolyam veszélyéről is beszéltek a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DE-TEK) centrumának vezetői azon a pénteki konferencián, amelyen a tanárképzés helyzetét tekintették át.
2010. május 7. péntek 17:23 - HírExtra
Fábián István, a DE-TEK elnöke a konferencia megnyitóján elmondta: az ország jövője múlik azon, hogy megfelelő számú tanárt tudnak-e az egyetemek a pedagógusi pályára kiképezni. A DE júliusban hivatalba lépő rektora szerint együtt kell működni a pedagógusokkal annak kidolgozására, hogyan adható vissza a tanári pálya presztízse, társadalmi megbecsültsége.

Gaál István, a DE-TEK oktatási és tanárképzési elnökhelyettese úgy fogalmazott: a bolognai rendszerbe való áttérés nagy vesztesei a tanári szakok voltak, elsősorban az egyébként is nehéz helyzetben lévő természettudományoknál. Bizonyos szakokon szerinte akár négy évfolyam is kimaradhat végzett tanárok nélkül.

"Nem jókedvünkből, hanem muszájból vezettük be a kétszintű tanárképzést" - mondta az elnökhelyettes. Szerinte bizonyos szakokon vissza kellene állítani az osztatlan képzést, mert ha továbbra is csökken a tanári szakokra jelentkezők száma, akkor "nagyon nagy baj lesz".

A problémák között sorolta, hogy egy alapképzés után már kevesebben választják további tanulmányaik során a tanárképzést, a diákok más területek felé orientálódnak a mesterszakokon. Az is szerencsétlen - mondta -, hogy a felvételi tájékoztatókban alapképzések között válogatva nem lehet tanárszakot találni, sokan azt hiszik, hogy az adott intézményben nincs is ilyen képzés. Szintén problémás, hogy a hallgatók felének-harmadának, aki elvégzi az alapképzést, újabb felvételi tortúrán kell keresztülmennie, ha tanári mesterszakra akar jelentkezni - fejezte ki aggodalmait.

Gaál István szerint az egyetemnek párbeszédre van szükség az újonnan megalakuló kormánnyal strukturális korrekciókról, a tanárképző intézményekkel pedig arról, hogyan tudják ellátni az országot kellő számú, jól képzett tanárral.

A pénteki debreceni konferencián a DE partneriskolai szerződést kötött az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal és a hajdúdorogi Szent Bazil Görög Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Diákotthonnal. Ezekben az iskolákban évek óta számos debreceni tanárszakos hallgató végez tanítási gyakorlatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását