2024. április 16. - Csongor

Áll az alku - a kapitalizmus természetrajza

Rejtélyes és könyörtelen bankigazgató, dögös nők, bőröndök hideg fémből és az izgalomtól reszkető játékos — ez az Áll az alku című show és az embertelen kapitalizmusról festett kép receptje, amit mi vetélkedőnek nevezünk.
2010. május 6. csütörtök 07:32 - Gyülvészi András
A magyar társadalmi ízlésnek valószínűleg minden olyan műsor a kedvére van, amiben azt ábrázolják a tévések, hogy a bank, a rút és könyörtelen gonosz, igyekszik kiszolgáltatni saját kénye-kedvének a szorgosan dolgozó népet. Vevők vagyunk a megrajzolt ördögre, és valahogy így is képzeljük el a nagytőkést, aki csak a profitért nyitja ki vörös szemét reggelente, ha egyáltalán alszik, és nem azon munkálkodik drága krémmel puhított mancsaival, hogy válságot formázzon nekünk.

A kellékek

Már a játék nyitánya is beszédes. Lendületes zene, mozgó kamerák, és nagyon dögös, szép lábú, minit viselő lányok hozzák a nyereményeket szimbolizáló bőröndöket. Huszonegy ilyen van, és a bennük található összegek ezer forinttól a sodokus wc-papíron át egészen a huszonegymillióig terjedhetnek. Igazi nyálcsorgató kép: pénz és jó csajok egyen öltözékbe.

Mennyit tudsz?


Huszonegy játékos kezébe kerül táska, ám ebből adásonként csak egy játszhat ténylegesen a huszonegymillióért. Ennek a játékosnak a kiválasztása egy közepesen komolytalan kérdéssel történik. Ha véletlenül nem tudná valaki, elég jó eséllyel tippelhet, hiszen háromból kell kiválasztania az egyetlen helyes választ. Egyharmad eséllyel a zsiráfoknak is sikerülne, ugyebár.

Nyilvánvalóan azért kell ez a kérdés, hogy ne legyen száz százalékban szerencsejáték a műsor, az ugyanis állami monopólium, amit nem lehet csakúgy űzni egy vetélkedőben. Ilyenkor ez a megoldás, egy könnyű kérdés, aztán hajrá, mehet a gátlástalan tippelgetés. Tehát a játék üzenete: tippelj egyet, ha nincs meg a válasz, aztán irány a piac, ahol alkudozhatsz a bankkal, ahol merhetsz nagyot álmodni.

Űzd az unalmat!

A kapitalizmus
A kapitalizmus vagy piacgazdaság olyan gazdasági rendszer, amelyben a termelési tényezők többségében magántulajdonban vannak, miket haszon elérésének céljából működtetnek, és ahol a termelt javak és szolgáltatások elosztását a túlnyomórészt a szabad piac határozza meg.
A kapitalista, tőkés gazdaságok meghatározó eleme a tőke. E gazdaságok növekedését a tőke felhalmozódások és a bankok hitelei biztosítják, amelyek a gazdaság megtakarításainak összegyűjtésével fedezik az újabb és újabb befektetéseket.
A kapitalizmus feltételezi a piaci mechanizmus működését, ahol a magántulajdonban lévő termelési tényezőket és a megtermelt javakat a kereslet és a kínálat alakulása szerint cserélik el.
Forrás: Wikipédia
Innentől bőröndszámok és összegek veszik át a főszerepet, amivel igazi művészet megtölteni egy kereskedelmi-tévés műsorórát, és pontosan ezért tartják ott Kovács Áront, aki a lehetetlen feladatnak annak ellenére is elég jól megfelel, hogy Gundel Takács Gábor súlyos árnyéka nehezedik munkásságának minden percére.

Szintén az unalomba fulladás ellen alkalmazott stratégia a gyakorlatilag állandó játékosállomány szerepeltetése. Egyesével cserélődnek, így mindig van kit bemutatni, de húszan már ismerik egymást, és legalább a nézőknek sem kell a sok új arccal bíbelődni. Az ismertség ezen felül közös történeteket generál, és van idő arra, hogy megcsillanhasson egy-két érdekesebb személyiségvonás, amiből végül valamiféle műsor kerekedhet.

A bankigazgató

A legfontosabb karakter a bankigazgató. Nála van a pénz, a döntés, a hatalom. Gyakorlatilag teljes a jellemkontraszt közte és a lezser műsorvezető között. Kovács Áron hiperkommunikatív, látványos és mozgékony, a bankigazgató viszont a játéktér fölött (!) egy beüvegezett irodában kémleli a majd egy tucat monitort, hogy aztán adjon egy ajánlatot.

És azok az ajánlatok! Nem mond ő semmit személyesen, hanem letelefonál a stúdióba. A bőröndnyitogatások után van némi hatásszünet, zene nélkül, majd amolyan pártállami fegyelmet sugárzó, kerregős-fémes csörgéssel jelentkezik az igazgató úr, és valószínűleg koppanós keménységgel belemondja a telefonba a matekot.

Állítom, lesz egy Aktív-adás, ahol überbraking formájában leleplezik a bankigazgató kilétét. Ultimate médiaesemény. Tuti.

A játékos

A játékos egyik fontos tulajdonsága, hogy lehetőség szerint polgári foglalkozása van. Fehérnemű üzletet vezet vagy tanár, a lényeg, hogy szorgos dolgozó benyomását keltse, aki a nyereményért szembekerül a bankkal.

Ebből aztán kibontakozik az üzenet, miszerint a dolgozó nép véres párharcot vív a bankvilágot megtestesítő igazgató úrral (akit még tegezni sem lehet ám), hogy végül látványosan őrlődjön az ajánlat és a lehetséges nyeremény között.

A kapitalizmussal vívott harc rendkívül egyenlőtlen. A játékosoknak gyakorlatilag semmilyen eszközök nem állnak a rendelkezésükre. Mindegy mennyire okosak vagy milyen gyorsan tudnak futni, itt egyedül az számít, mennyire nyitnak szerencsésen bőröndöt.

Eme a torz helyzetből következik, hogy a játékosok tehetetlenségükben az ijesztő babonásság tüneteit produkálják. Helyenként számmisztikai alapképzésnek hat a műsor, máskor meg bugyuta párhuzamok segítségével választanak bőröndöt. Például kicsi lánynál kis összeg, ilyesmi. Ám a végső kérdés, amitől mindenki a megoldást várja, a „mit érzel?” Mintha bárki megérezhetné, mi van a lezárt táskában, és ha valaki kábé eltalálja, akkor az máris a táskákkal történő telepatikus kapcsolatok Albert Einsteinje. Egy igazi kiválasztott Uri Geller után.

Jól játszottál!

Ez már nem a Mindent vagy semmit, esetleg a Legyen ön is milliomos világa. Még a valóságshow-hősöknek is fel kellet mutatniuk legalább azt, hogy szórakoztatóak a képernyőn. Az Áll az alkuban nem számít a játékos képessége, ha egy vízen úszó fatuskó tudna beszélni, lenne esélye a főnyereményre. Ebben a közegben nem nagy bók, ha valaki jól játszott, és ez csak azért szomorú, mert azt sugallja a műsor, hogy a bankigazgatók világában sincs semmilyen racionális eszköz a boldogulásra. Rájár a rúd a kapitalizmus médiaábrázolására.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását