2024. április 26. - Ervin

Mesterházy: nagyobb nyilvánosságot a Parlamentben!

Kérte, hogy kérjen, hát kér az MSZP a Fidesztől. A szocialisták többek közt házszabály-módosításokat, önálló foglalkoztatási és számvevő bizottságot, valamint nyilvánosabb üléseket szeretnének a következő Parlamentben.
2010. május 4. kedd 16:11 - Nagy András
Demokratikus ellenőrzést a Parlamentben!  - címmel tartott sajtótájékoztatót kedd délután a képviselői irodaházban Mesterházy Attila. Az MSZP frissen megválasztott frakcióvezetője - mint mondta - Lázár János újdonsült Fidesz-frakcióvezető felhívására reagálva négy pontban foglalta össze a szocialisták javaslatait arra vonatkozóan, milyen formában tartaná jónak a Parlament működését a következő négy évben.

Kérés: mostantól...

Mielőtt azonban bármi érdemi javaslat kifejtésébe kezdett volna, Mesterházy fontosnak tartotta elmondani: egymillió ember küldte az Országgyűlésbe az MSZP-t, az ő szavazóik számára pedig fontosak az egyetemes állampolgári jogok ezért, szeretnék, ha az eddigi demokratikus keretek ezután is megmaradnának a Tisztelt Házban.

Mint hozzátette, alapfeltétel, hogy az Alkotmányt az összes Parlamentbe jutott párt tiszteletben tartsa. Mesterházy Attila ezután tételesen felsorolta a többi parlamenti pártnak a sajtótájékoztató előtt néhány perccel továbbított lista négy fő elemét.

Az első és minden bizonnyal az egyharmadnál is kisebb frakcióval rendelkező MSZP-nek legfontosabb kérés a Fidesz felé, hogy a szocilaisták kormány ellenőrzését akképp biztosítanák, hogy módosítanák a parlamenti házszabály azon részét, amely például az azonnali kérdések intézésének feltételét, vagy a miniszterek interpellációját minimum egyharmadnyi frakcióval rendelkező pártok számára teszi lehetővé.

Mint Mesterházy mondta, bíznak benne hogy ezt javaslatot a Fidesz elfogadja. Ehhez hasonló a szocik másik javaslata, amely úgy szól, hogy bármely frakció indítványairól, módosító kezdeményezéséről szavazzon a ház, függetlenül attól, hogy mekkora képviselőcsoporttal bír az adott párt.

Az MSZP frakcióvezetője szerint az, hogy minden egyes javaslat a Ház elé kerül, és nem kell attól tartani, hogy már a bizottságokban "elhal" csak erősítené a Fidesz nemzetei konzultációra épülő kormányzati stratégiáját.

A szocialisták a harmadik javaslatukban meghatároztak néhány, az ország boldogulása szempontjából szerintük kulcsfontosságú területet, amelynek mindenképpen szeretnének önálló bizottságot biztosítani. Ezek: a foglalkoztatás, fenntartható fejlődés bizottsága (ilyen eddig csak egy tanács formájában segítette a Parlament munkáját), illetve sürgetik egy az államháztartás állapotát folyamatosan figyelemmel kísérő számvevőszéki bizottság külön felállítását.

A szocialisták által nyilvánosságra hozott elvárások között szerepel még az Országgyűlés nyilvánosságának biztosítása, illetve növelése az állampolgárok részére, ezért - mint Mesterházy elmondta - az Országház informatikai rendszere fejlesztésére is javaslatot tesznek. Mint hozzátette, a fenti ajánlásokat - melyeket az MSZP-frakció egyhangúan támogatott - írásban eljutatták a többi parlamenti párthoz is.

Kérdés: miért pont most?

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért épp most lett fontos az egyharmados arány lejjebb vitele a szocialistáknak, Mesterházy Attila úgy válaszolt: kaptak egy felkérést Lázár Jánostól, erre reagáltak.

Sőt, ha már kérdezték, azt is elmondta, hogy azt is kérik a Fidesztől, hogy - csakúgy mint a kétharmados támogatással rendelkező Horn-kormány - ők is tegyék lehetővé, hogy az Alkotmányt csak négyötöddel lehessen biztosítani, hogy az összes többi parlamenti párt véleménye benne legyen egy esteleges alaptörvény-átalakításban.

Fotó: Fejér Bálint
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását