2024. május 16. - Mózes, Botond

IMF: a spanyolok nem folyamodtak segélyért

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy Spanyolország 280 milliárd euró nemzetközi támogatást tervez kérni.
2010. május 4. kedd 21:21 - HírExtra
Minden alapot nélkülöznek ezek a híresztelések - szögezte le az IMF szóvivője. Napközben José Luis Zapatero spanyol miniszterelnök Brüsszelben kijelentette, hogy azok az "őrült" híresztelések, hogy Görögország után Spanyolország is hatalmas összegű - 280 milliárd eurós - pénzügyi segítségért folyamodhat, hatást gyakorolnak a tőzsdékre, és könnyen súlyos helyzet állhat elő.

Hozzátette: ezek a híresztelések kárt okozhatnak az országnak, ami tűrhetetlen, és természetesen harcolni fognak ez ellen.

A spanyol kormány az év elején egy 50 milliárd eurós megszorító csomagot fogadott el. Ennek célja, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány 2013-ra a 3 százalékos uniós határ alá csökkenjen. Tavaly 11,4 százalék volt a deficit, és a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő, amely a múlt héten szerdán leminősítette Spanyolország adóskockázati besorolását, azt valószínűsíti, hogy az erőfeszítések ellenére az államháztartási hiány 2013-ban 5 százalék felett lesz.

Az Európai Unió nagy gazdaságai közül a spanyol az egyetlen, amelyik még nem tudott kikapaszkodni a recesszióból. A tavalyi negyedik negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) negyedéves szinten, és 3,1 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. 2009 egészében 3,6 százalékos volt a visszaesés, amihez fogható több mint ötven éve nem volt az országban.

Kedden hozták nyilvánosságra, hogy tavaly július óta először csökkent a munkanélküliség áprilisban Spanyolországban: a munkanélküliségi ráta 0,58 százalékkal esett, ez 24.188 fős csökkenést jelentett. Ezzel az év negyedik hónapjában 4,14 millióra mérséklődött az állástalanok száma.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását