2024. május 18. - Erik, Alexandra

Történelmi csúcsponton a benzin ára!

Vége a "kegyelmi" állapotnak, piaci elemzők szerint a jövő héten újabb üzemanyag áremelés jön, és ekkor, ha bármilyen csekély mértékben is nő a benzin ára, új történelmi csúcsot ér el: a benzin átlagára jelenleg 337 forint, míg a gázolajé 313 forint.
2010. május 2. vasárnap 12:20 - HírExtra
Két hét viszonylagos nyugalom után ezen a héten ugyanis az árakat befolyásoló események történtek, illetve néhány régebben kezdődött, középtávú változás is érzékelhető mértékűvé vált.


A közép-kelet-európai régió pénzpiacai komoly nyomás alá kerültek a legújabb görög fejlemények hatására, és a befektetők nemcsak az euróövezet gyenge láncszemeinek tartott gazdaságokból menekülnek, hanem azokból az országokból is, amelyek eddig ellenállónak bizonyultak a görög aggodalmakkal szemben. Portugália és Spanyolország minősítése is romlott. Ebből következően a dollár csütörtökön egyéves csúcsára erősödött az euró ellenében. Ez hatott a magyar fizetőeszközre is, április 28-án a dollár 8,66 forinttal erősödött egy nap alatt, s 207,1 forinton volt. Pénteken pedig a 202-204 forintos árfolyamsávban mozgott.

Az elmúlt időszakban a kőolaj és termékjegyzés-árak is emelkedtek: áprilisban a kőolaj jegyzésára mintegy 6 dollárral nőtt hordónként, míg egy tonna benzin ára körülbelül 18 dollárral, a gázolajé pedig 50 dollárral.

A piacon azonban ezen túlmenően is érzékelhetők az árdrágító hatások: a vulkáni hamu után visszatér az élet, egyre többen utaznak, s így az üzemanyag kereslet is nő. Argentínában pedig az energia-iparban dolgozó munkások bérkövetelése miatt került veszélybe a finomítók folyamatos működése.

Mindebből következően a jegyzésárak tovább emelkedhetnek a következő hetekben. Ebből pedig egyértelműen látható, hogy koránt sincs vége még a magyar piacon a drágulásnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását