2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az új tanácstól jobb lesz nekünk?

A tudomány-, technológia- és innovációpolitika új koordináló testülete, a Kutatási és Tudománypolitikai Tanács szeptemberben alakul meg - jelentette be Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.
2009. augusztus 5. szerda 06:42 - HírExtra
Az új testület feladata a tudományos utánpótlás képzéséről, az egyetemek és vállalkozások kutatási együttműködéséről, valamint a tudománypolitikai reformokról szóló javaslatok kidolgozása. Feladata továbbá, hogy összehangolja a tudomány-, technológia- és innovációpolitikai stratégiát, illetve ellenőrzi a rendelkezésre álló költségvetési és európai uniós források felhasználását. A 10 tagú tanács elnöke a mindenkori miniszterelnök.

Varga István a sajtótájékoztatón elmondta: a tanács munkáját a szakminisztériumok, így a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, valamint az oktatási és kulturális tárca is segíti. A testület tagjai a miniszterelnök mellett az illetékes minisztériumok vezetői, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke, valamint négy vállalati illetve tudományos szaktekintély. Az utóbbiak személyéről még nem állapodtak meg - tette hozzá a gazdasági tárca vezetője.

A tanácsadó testület létrehozásával a kormány célja a szakterület összehangolt kormányzati irányítási rendszerének kialakítása, a pályázati rendszer hatékonyabbá tétele, a tehetséggondozás megerősítése, és a terület iránti társadalmi elkötelezettség növelése. Varga István hangoztatta: egy olyan társadalmat kell felépíteni, ahol az innováció a mindennapok része, illetve javítani kell a vállalkozások innovativitását.

A kormány tervei szerint a tanács nemzetközi szinten is képviselné Magyarországot a kutatás-fejlesztés területén.

Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára tájékoztatott arról, hogy visszakerülnek a minisztériumhoz a Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatos kérdések, illetve a tárca feladata a tudománypolitika alapvetéseinek meghatározása a kormány stratégiájával összhangban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását