2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kinek lehet érdeke a szerencsejáték ipar szétzúzása?

2009-ben a gazdasági válság és a növekvő elvonás hatására a nyerőgépek üzemeltetéséből származó adóbevétel több mint 8 milliárd forinttal csökkent.
2010. április 30. péntek 10:07 - HírExtra
Az új pókertörvény mellett a nyerőgépek üzemeltetőire kirótt évek óta fokozatosan növekedő terhek is a magyar szerencsejáték ipart hozzák egyre lehetetlenebb helyzetbe, derül ki a Magyar Szerencsejáték Szövetség friss, 2009-es évkönyvéből. Az ágazat recessziója a pénznyerő automaták játékhelyenkénti tételes adójának 2005. évi 100 ezer forintra történő emelésével kezdődött, ami a szervezők jelentős részét veszteségessé tette. 2009-re már a vállalkozók több mint felénél a bevétel csak az üzemmenet fenntartására volt elég, sokaknál már arra sem. Ez azt eredményezte, hogy 2009-ben az országban lévő mintegy 20 000 játékteremből már csak 15 000 rendelkezett engedéllyel.

„Az egész iparág ellehetetlenítésének elképzelt forgatókönyvébe kitűnően illeszkedik a holnap hatályba lépő pókertörvény is. A kártyatermek, a játéktermek, a legálisan üzemelő nyerőgépek számának zuhanása amellett, hogy a szervezők bevétele és így a befizetett adó csökkenését hozza magával, ezres nagyságrendű negatív munkaerő-piaci hatással is jár. Ösztönzi továbbá az illegális játékszervezést. Sok kis vendéglátó hely nyerőgép nélkül bezárni kényszerül. Nem látom, mi a cél hacsak az nem, hogy a tönkretett szervezők helyébe mások lépjenek...” - véli Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke.

Az elnök bízik benne, hogy az új kormány világos koncepció mentén rendezi az iparág ügyeit, és megállítja az évek óta tartó eróziót. A Szövetség vezetősége és a tagok hisznek abban, hogy senkinek nem érdeke legálisan, szabályozott keretek között működő kisvállalkozások ezreinek a megszüntetése, különösen a jelenlegi nehéz gazdasági és munkaerő-piaci helyzetben. A felelősen szervezett, mértékkel űzött szerencsejáték szórakozás, melyre a fejlett társadalmakban van igény.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség a szerencsejáték ipar kisvállalkozóit tömörítő érdekvédelmi szervezet. A Szövetségnek több mint 300 vállalkozás a tagja, melyek együttesen a magyarországi pénznyerő automaták több mint 60 %-át üzemeltetik. A tagvállalatok éves költségvetési befizetése 70-80 milliárd forint. A Magyar Szerencsejáték Szövetség elkötelezett híve a felelős játékszervezésnek, játékfüggők részére 2008 óta ingyenesen telefonos tanácsadó szolgálatot működtet – száma: (1) 270 3022. A Szövetség 2008-ban létrehozta a Szerencsés Segítség Alapítványt, mely a játékfüggőség megelőzésében, illetve kezelésében kíván segítségére lenni az érintetteknek. A Szövetség ugyanakkor kész részt venni minden olyan törvényes és hiteles kezdeményezésben, melynek célja a játékszenvedéllyel összefüggő problémák kezelése.
Forrás: Pesti Média Csoport
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását