2024. május 4. - Mónika, Flórián

Herényi: a független jegybank nemzeti érték

Herényi Károly, az MDF ideiglenes elnöke nemzeti érdeknek tartja a független jegybankot.
2010. április 30. péntek 13:10 - HírExtra
A politikus pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: pártja a jogbiztonság és a jogrend elkötelezett híve, és komolyan veszi, hogy a jegybank önálló és független legyen. Az MDF ezért nem tudja elfogadni a Magyar Nemzeti Bank elnökének kormányzati ciklushoz köthető eltávolítását - közölte.

Szerinte a nemzeti bank a válság idején jól szerepelt. Korábban ugyanis a jegybanki alapkamat 10 százalék felett volt, az euró árfolyama pedig 300 forint felett, s jórészt a jegybanknak köszönhető, hogy ez a helyzet konszolidálódott - mutatott rá.

Az esetleges változtatásokkal kapcsolatban szempontként említette, hogy "a nemzetközi pénzvilág megítélését nem biztos, hogy kedvezően alakítja, ha a magyar pénzügyi rendszer hátterét meg akarja változtatni bármelyik kormány". Hozzátette: az MDF visszafogottságra és higgadtságra kéri a jövőbeni döntéshozókat, mert pusztán egyetlen változtatással kapcsolatos hírnek is lehet olyan hatása, amely nehéz helyzetbe hozhatja a gazdaság szereplőit, illetve a devizahiteleseket. Aláhúzta: amikor az ezzel kapcsolatos sejtetések napvilágot láttak, a forint az euróhoz viszonyítva gyengülni kezdett.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével való esetleges összevonással kapcsolatban Herényi Károly azt mondta: az ilyen típusú megoldás nem példa nélküli, ugyanakkor az általános európai gyakorlat e kettőt szétválasztja, mivel alapvetően más a két szerv funkciója.

Utalt arra, hogy nem véletlen szól az európai és a magyar jogrendben több mint 4 éves ciklusra a jegybankelnökök felhatalmazása (Magyarországon 6 évre); ez éppen azért van így, hogy az érintettek független nemzeti intézmények vezetőiként az ország hosszabb távú érdekeit képviseljék és ne kössék őket pártpolitikai érdekek.

Újságírói kérdésre válaszolva - amely azt érintette, hogy a jegybankelnök neve off-shore cégekkel került összefüggésbe -, Herényi Károly azt mondta: ezt akkor kellett volna alaposabban megvizsgálni, amikor Simor Andrást kinevezték. Az MDF elnökhelyettese szerint ugyanakkor a jegybankelnök által vezetett Magyar Nemzeti Bank szakmailag kiváló teljesítményt nyújtott.

A sajtótájékoztatón átadott háttéranyag rögzíti: az elmúlt évek Magyarország történetében éppen azt bizonyítják, hogy a hatalmi ágak viszonyában túlhatalomra tettek szert a pártpolitikai érdekek, a szakmai érdekekkel szemben, amely nagyban hozzájárult hazánk gazdasági és morális csődjéhez. Éppen ezért a független nemzeti intézményeket nem gyengíteni, hanem erősíteni kell - áll a dokumentumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását