2024. április 26. - Ervin
Meglehetősen pozitívan fogadta a piac a Fidesz győzelmét. De minek örülnek jobban az üzleti körök: Orbán Viktornak vagy kétharmados győzelmének? Egy ismert bank befektetési igazgatója szerint a kétharmad sokkal kevésbé izgatja a piacokat, mint gondoljuk.
2010. április 28. szerda 07:39 - Nagy András
„Eddig kisebbségi kormányunk volt. Az még a kompromisszumra kényszerülő koalíciós kabinetnél is rosszabb. Másrészt az elmúlt nyolc év nem a sikeres gazdaságpolitikáról marad emlékezetes, érthető tehát a piacok optimizmusa” – véli Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Vagyis szeretné mindenki azt gondolni, hogy ami el lett rontva, az most meg lesz javítva.

Az, hogy a Fidesz ilyen mértékű győzelmet aratott, nem játszott szerepet abban, hogy a magyar eszközökkel mi történt az elmúlt napokban, hiszen régóta lehetett tudni, melyik párt nyeri a választást, csakúgy, mint azt, hogy a Fidesz egyedül szerzi meg a többséget a Parlamentben. A kétharmad pedig befektetői szempontból nem annyira lényeges szempont, hiszen a minősített többséget igénylő törvények nem gazdasági jellegű jogszabályok.

Adóforradalom?

A magyar eszközök elmúlt napok béli javulása jól beleillik abba az optimista nemzetközi trendbe, aminek következtében például iszonyatos pénzbeáramlás figyelhető meg olyan portfóliókba, amelyek feltörekvő piaci devizákba és kötvényekbe fektetnek. Ebből a jó hangulatból Magyarország is szépen profitál, függetlenül attól, hogy a Fidesznek 200 vagy 260 képviselője ül benn a T. Házban – véli Duronelly.

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy adócsökkentésnek vagy szerkezeti reformoknak jobban örülnének a piacok, mint az Alkotmány vagy a médiatörvény módosításának. De lesz-e, lehet-e valami az Orbán Viktor által hétfőn is emlegetett adóforradalomból?

Nyilatkozónk ezt nem zárja ki, hiszen elméletileg lehet neki fedezetet teremteni. Az más kérdés, hogy arra építve biztosan nem lehet csökkenteni a közterheket, hogy majd a növekedés kompenzálja a kieső bevételeket – teszi hozzá. Egyszerűen azért nem, mert nagyon nehéz „előre belőni” a gazdasági hozadékot.

Az adócsökkentés, mint gazdaságélénkítő stratégia vagy bejön vagy nem, de az esetek döntő többsége azt mutatja, hogy nem szuperál. És ha emiatt megcsúszik az államháztartási hiány, az ismét hatalmas foltot hagyhat a törékeny magyar bizalmi indexen – mondja a befektetők képviselője.

Fantáziátlan, fegyelmezett négy év következhet

Kérdés, hogy Orbán Viktor érzékeli-e annak a veszélyét, hogy ha a költségvetési egyensúly megcsúszik, és az mondjuk magával rántja a forintárfolyamot, az a Fidesz támogatottságát a töredékére tudja olvasztani. Mert akár ez is benne lehet abban a bizonyos pakliban.



Ha abból indulunk ki, amit eddig a Fidesz gazdaságpoltikai elképzeléseiről tudunk (ami nem sok), akkor a legvalószínűbb, hogy Orbán Viktor és a Fidesz visszatér az 1998 és 2002 között alkalmazott gazdaságpolitikához. Vagyis: lesz egy nagyon szigorú költségvetési pálya, különösebb szerkezeti reformok nélkül. Összességében egy fantáziátlan, fegyelmezett és a mostani helyzethez képest kevésbé előremutató négy évre van kilátás – mondja a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója.

Aki a Fidesz ma még meglehetősen homályos gazdaságpolitikai elképzeléseiről úgy nyilatkozik, „szomorú, hogy a Fideszben még ma is arra hivatkoznak, mikor a konkrét intézkedésekről kérdezik őket, hogy nem tudják, milyen állapotban van a büdzsé, illetve hogy hány csontváz van a szekrényben. Egyrészt egy csomó más területen elő lehetett volna jönni a farbával. Másrészt, ha piaci elemzők az internet előtt ülve százalékpontra pontosan be tudják mérni szeptemberben, hogy mennyi lesz az államháztartás hiánya decemberben, akkor ez talán egy kormányra készülő párt is megtehetné. Reméljük, nem sokáig fog tartani az előző kormányra mutogatás, mert ez már senkit nem érdekel. A választók leváltották az előző kormányt, a befektetők bizalmat szavaztak az újnak. Ideje elkezdeni dolgozni.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását