2024. április 26. - Ervin

Brutális környezeti katasztrófa fenyeget!

A történelem legsúlyosabb olajszennyezése elé nézhetünk a következő hónapokban. A Mexikói-öbölben elsüllyedt fúrótorony katasztrofális környezeti károkhoz vezethet az amerikai partoknál.
2010. április 28. szerda 15:32 - Pénzes Dávid
Április 22-én süllyedt el a British Petrol (BP) által használt, de a Transocean nevű amerikai cég tulajdonában lévő olajfúrótorony. Két nappal korábban egy robbanás után gyulladt ki a labdarúgópálya-méretű Deepwater Horizon platform, ahol ennek nyomán tizenegy munkás tűnt el (minden jel szerint életüket vesztették). A mentést időben megkezdték, de a parti őrség tűzoltóhajói képtelenek voltak megbirkózni a lángokkal, és nem tudták megakadályozni, hogy az óriási szerkezet elsüllyedjen. Egyelőre a baleset okát sem ismerjük.



A feketeleves


Exxon Valdez
A Valdezből induló hajó az Alaszkai-öblön keresztül a nyílt óceán felé tartott. A hatalmas tanker az Exxon Mobil Corporation tulajdonában volt. A hajó kapitányát, Joseph Hazelwoodnak hívták, legénysége 20 főből állt. Hazelwood fiatal kora ellenére 10 éves hajózási tapasztalattal bírt, korábban sokszor megtette ezt az utat. Az Exxon Valdez 1989. március 24-én hajózott volna ki Valdezből, és Ed Murphy révkalauz feladata volt a tankert átvezetni a Valdez-szoroson, illetve a Valdez-öböl mellett. Ez a távolság nagyjából 20 km. Murphy teljesítette is feladatát, így 22:30-kor már el is hagyta a hajó fedélzetét. Hamarosan a kapitány kisebb jéghegyet vett észre a hajó előtt, ezért engedélyt kért a központtól a kijelölt útvonaltól való csekély mértékű kitérésre, majd átadta a tanker irányítását tisztjének.

Éjfélkor leváltották az őrséget, majd nem sokkal később sort kellett volna keríteni az irányváltoztatásra, de a baleset utáni vizsgálatokból kiderült, hogy ezt a parancsot senki nem teljesítette. Amikor észrevették a mulasztást, az ügyeletes tiszt azonnal intézkedett a navigációs manőver végrehajtására, azonban a kormányos korán állította meg a kormányművet. A hajó már vészesen közelített a zátonyhoz, amikor felébresztették a kapitányt. Már késő volt: Az Exxon Valdez nekiütközött a víz alatti szikláknak. A hajótest kilyukadt és az olaj ömleni kezdett a tengerbe. A becslések szerint több mint 50 millió liter olaj került a vízbe, és 1300 négyzetkilométernyi területet szennyezett be, vastag olajréteggel borítva be Alaszkától több száz kilométerre is a tengerpartot.
Ekkor azonban még azt hitték a szakemberek, hogy nem lesz komoly olajszennyezés, ám kiderült: tévedtek. Az elsüllyedt torony tönkretette a tengerfenéken működő kitermelő szerkezetet és az olajnak szabad útja lett. Naponta 159 ezer liter olaj kerül így a tengerbe. Ennek nyomán a Mexikói-öböl felszínén mintegy 128 kilométer hosszú és 77 kilométer széles, vagyis 9856 négyzetkilométeres olajfolt alakult ki.

Robothajókkal próbálják a mélyben történt katasztrófát megszűntetni. Ám ez a körülmények miatt hihetetlenül nehéz feladat. A teljes torony ott fekszik az 1500 méteres mélységben lévő kúton. Egyelőre az a cél, hogy elzárják a biztonsági szelepet, ám ez egy 450 tonnás szerkezet, az elzárása nem gyerekjáték. Felmerült az az ötlet is, hogy a közelben máshol is megfúrják az olajmezőt, hogy csökkentsék a nyomást a sérült kúton. Ez a művelet akár három hónapig is tarthat, ez alatt azonban – ha nem sikerül addig megszüntetni a szivárgást – 4,2 millió gallon ömölhet a tengerbe.

Csak emlékeztetőül: az 1989-ben az Exxon Valdez tankhajó balesetekor 11 millió gallon olaj került a tengerbe, s az volt minden idők legpusztítóbb olajkatasztrófája. Ám az eset „szerencsére” Alaszka partjainál történt viszonylag gyéren lakott területen.

Sűrűn lakott a térség

Jelenleg Louisiana partjaitól harminc kilométerre egy egyre nagyobb olajfolt éktelenkedik, amit jelenleg 49 tisztító és egyéb hajó próbál eltűntetni, gyakorlatilag sikertelenül. Mivel a baleset a kontinentális talapzaton volt, igen közel van a szárazföldhöz. Az USA déli partja igen sűrűn lakott, a természeti értékei is kiemelkedőek. Egy ilyen mértékű szennyezés nemcsak a tenger, de a szárazföld élővilágát is súlyosan károsíthatja.

Az előrejelzések szerint a folt a hétvégére elérheti Louisiana, Mississipi és Alabama államok partjait. Emiatt az Egyesült Államokban egyre nagyobb a feszültség, egyre nagyobb az aggodalom. A veszélyeztetett terület gazdag halakban, valamint delfin-kolóniák, és tengeri madarak is élnek ott. Ezenkívül a környék kiterjedt halászövezet illetve jelentős turistaközpont is. A károk így nemcsak természetiek, de gazdaságiak is lehetnek.



Kicsit jobb a helyzet

Az Exxon Valdez katasztrófájához képest itt szerencsére jobb a helyzet. Míg ott a mentést el sem tudták kezdeni a zord idő és a távoli helyszín miatt, itt azonnal megindultak a mentőegységek illetve az olajfolt eltávolítására kialakított hajók és az időjárás is kedvező. Akkor még két héttel a katasztrófa után is csupán az olaj 20 százalékát semlegesítették vagy vették körül. Az ott felmerült költségek kétmilliárd dollárra rúgtak.

A természeti katasztrófa óriási volt: legalább 200 000 tengeri madár, fókák, más emlősök és számtalan hal pusztult el néhány nap alatt. Az olaj tönkretette a költöző madarak költőhelyeit is. Még tíz évvel a katasztrófa után sem állt helyre az élővilág a halak a 2000-es évek elején is betegek voltak, a fókák nem tértek vissza, a környék gyűjtögetésből élő őslakosai pedig szenvedtek a szénhidrogének maradványaitól. Szakemberek szerint hetven évig is eltarthat, amíg az alaszkai madárvilág a katasztrófa előtti szintre fejlődik.

Jelenleg tehát egy ilyen horderejű katasztrófára kell felkészülni a Mexikói-öbölben. Éppen ezért az USA parti őrsége hatalmas erőfeszítést tesz ennek elkerülésére.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását