2024. április 20. - Tivadar
A földrengésszerű változás, mely a politikai életünket jellemzi, nem csupán elméleti. A megszűnő vagy összezsugorodó frakciók számára komoly dilemma a leépítések megindítása, ami azonban nekünk, adófizetőknek kerülhet sokba.
2010. április 27. kedd 12:59 - Pénzes Dávid
Az új Parlament alakuló ülését május 14-re hívta össze Sólyom László köztársasági elnök. Addig azonban még van két hét, így az országgyűlés két hétig hivatalosan még a választások előtti, 2006-os mandátumszerzések alapján létezik. Azaz emlékeztetőül: van egy MDF és SZDSZ frakció, és van egy 196 fős MSZP-s képviselőcsoport is. Ezek a létszámok azonban a választások eredményeként jelentősen le fognak csökkeni - két párt esetében nullára redukálódnak.

Pénzek a kabineteknek

A törvény
A munkájukkal járó kiadásokra meghatározott összeget jogosultak igénybe venni. (25 képviselő alapdíjának, valamint - képviselőnként - a kormánypártok az évi alapdíj 30%-ának, az ellenzéki pártok az 60%-ának megfelelő összeget).1 (KT. tv. 5. § (1) bek.)
A pártok képviselőcsoportjai, valamint a képviselők számára az Országgyűlés hivatali szervezete az Országgyűlés épületében vagy ahhoz közeli épületben - térítésmentesen - munkavégzésre alkalmas irodahelyiségeket és a képviselőcsoportok működéséhez, illetőleg a képviselők munkájához szükséges alapellátást (irodai berendezést, felszerelést stb.), valamint - az erre rendelkezésre álló költségvetési keret erejéig - a képviselők munkavégzésére alkalmas internetelérést biztosít. A képviselőcsoportok számára biztosított irodahelyiségekben kell elhelyezni a munkájukat segítő köztisztviselőket is, illetve a képviselőcsoport illetménykerete terhére foglalkoztatott köztisztviselőnek nem minősülő munkavállalókat is. A képviselőcsoport - képviselőnként - és a független képviselő a hivatali feladatok folyamatos ellátására havonta a képviselői alapdíj 25%-ának megfelelő ellátási keretet jogosult felhasználni az Országgyűlés hivatali szervezete költségvetéséből. (KT. tv. 6. § (1) bek.)
A képviselőcsoportok munkáját segítő köztisztviselők alkalmazásának pénzügyi feltételeit (illetmény, költségtérítések) az Országgyűlés hivatali szervezete költségvetéséből kell biztosítani. Minden képviselőcsoport tizenhárom köztisztviselőre tarthat igényt, valamint minden ötödik tagja után további két - töredékszámítás esetén harmadik tagja után egy - felső- vagy középfokú iskolai végzettségű köztisztviselő, illetve köztisztviselőnek nem minősülő munkavállaló alkalmazására jogosult, azonban a köztisztviselők létszáma a képviselőcsoport tagjainak számát nem haladhatja meg. (KT. tv. 6. § (2) bek.)
A helyzet azonban az, hogy a frakció – létszámtól függően kap bizonyos támogatást a költségvetésből, hogy a munkáját el tudja látni: így például a parlamenti bizottságok mintájára, minden frakcióban léteznek különféle kabinetek (gazdasági, költségvetési, kulturális stb.). Ezek a munkacsoportok titkárnőkkel, titkárokkal, tanácsadókkal dolgoznak együtt. Nekik a költségvetésből jár fizetés. Ha pedig kirúgják őket, akkor a költségvetés fizeti a lelépti díjat.

A frakciók brutális átalakulásával ezek a kabinetek, illetve a bennük dolgozó emberek elveszítik állásukat. Ám messze nem mindegy egy pártnak, hogy az embereinek saját kasszából, vagy a költségvetésből kell kifizetniük a végkielégítést.

Ha két hét múlva lejár a jelenlegi Országgyűlés mandátuma, automatikusan megszűnik a munkaviszonya a kabinetekben dolgozóknak is. Ám ebben az esetben az ott munkát végzők nem kapnak egyetlen fillért sem, csupán a párt jóindulatában (és kasszájának mélységében) bízhatnak. Ellenben ha a párt a következő két hétben felmond nekik, akkor a költségvetésből megkapják a lelépti díjat.

Kellemetlen

Az MDF-nek és az SZDSZ-nek nincs választása, hiszen megszűnnek a frakcióik. Ők valószínűleg kirúgják az embereket, akik így megkaphatják az állami pénzt. Ám az MSZP kifejezetten kellemetlen helyzetbe került. Ők ugyanis bent maradnak a Parlamentben, és nyilván lesznek is kabinetjeik, ám jóval kevesebb (harmadannyi) tanácsadóra, titkárnőre stb. lesz szükségük, mint eddig. A „felesleget” pedig ki kell ebrudalni. Ám minden kirúgás személyi ellentétek sorát hozhatja, hiszen nem mindegy, hogy Hillernek vagy Szekeresnek kell megválnia kedvelt titkárnőjétől, tanácsadói csapatától.

A HírExtra úgy tudja, ez komoly problémákat okoz jelenleg a párton belül, mert sokan „nem értik meg”, hogy a választás milyen hatással is van a pártra. Vagy ha meg is értik, nem akarják elfogadni az új helyzetet. A jövőre koncentráló és a párt megújítását valóban komolyan gondolók így kellemetlen döntések és kínos magyarázkodások sorát kénytelenek végigélni. Persze előbb-utóbb muszáj lesz felfogni, hogy mit is jelent 196 képviselő után egy 59 fős frakció – mind társadalmi támogatottságban, mind a hatalmi viszonyokban, mind a források tekintetében.

Az ügy másik oldala az adófizetőket érinti. Ha a pártok a kirúgásos trükkel élnek, az bizony az adófizetők pénztárcáját érinti, hiszen az állam kénytelen a büdzséből kifizetni a munkaviszonyok megszűntetését. Pontos adatot erre vonatkozólag nehéz mondani, de százmilliós nagyságrendről is szó lehet. Egy olyan nehéz költségvetési helyzetben, amiben ma vagyunk egy ilyen érvágás kifejezetten etikátlannak tűnhet, ám a szabályok köteleznek.

Bárhogy is döntenek a frakciók vezetői, gyorsan kell cselekedniük, mert május 14-el minden megváltozik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

balogGY
2010. április 27. 15:49
A helyzet az hogy ezek épen a nem léhűtők. Ők azok akik ténylegesen elvégezték a képviselők helyett a munkát. Az hogy ez milyen minőségű volt, persze más kérdés.
Tóth Mária
2010. április 27. 15:37
Ezeknek a léhütőknek egy garast se szabadna fizetni közpénzből. Csináltak elég kárt az országnak, az adófizetőknek anélkül is 8 évig. Ha én kárt csinálok a cégemnek, engem is végkielégités nélkül rugnak ki.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását