2024. március 29. - Auguszta

A befektetési bank tagadja a titkolózást

A Goldman Sachs nem élt vissza a befektetők bizalmával, nem titkolt el előlük fontos információkat - állította kedden Lloyd Blankfein, a befektetési bank elnöke az amerikai szenátus keddi meghallgatásán, ahol egyebek mellett az a vád hangzott el, hogy az ingatlanpiaci válságon nyerészkedő pénzintézet etikátlanul járt el.
2010. április 27. kedd 22:28 - HírExtra
Blankfein azt mondta: a Goldman nem hajtott végre titkos agresszív shortolást az általa kibocsátott jelzálogpiaci alapú értékpapírokra, úgynevezett CDO-kra.

Carl Levin, a szenátusi vizsgálóbizottság elnöke viszont azt mondta: megdönthetetlen bizonyíték van arra, hogy a Goldman az ingatlanpiac gyengülésére játszva erőteljes short (rövid) pozíciókat vett fel, és ebből 3,7 milliárd dolláros haszna származott. Szerinte a bank egyértelműen olyan értékpapírosított befektetési eszközöket kínált, amelyeket titokban úgy terveztek meg, hogy elveszítsék értéküket. Blankfein viszont azt mondta: nem nyerészkedtek ügyfeleiken, akiknek a bizalma életbevágóan fontos számukra.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) másfél hete szinte piaci földindulást keltve csalás gyanújával eljárást indított a Goldman ellen, ami után a brit, majd a német pénzügyi felügyelet is bejelentette, hogy vizsgálatot kezd. A SEC szerint a bank fontos információkat hallgatott el a befektetők elől "nem elsőrendű" (subprime) jelzáloghitel-piaci alapú származékos befektetési eszközökkel kapcsolatban, csalárd módon forgalmazva azokat.

Levin szenátor azt mondta: a Goldman 2007-ben az ingatlanpiac romlására játszva nagy mennyiségű mérgezett értékpapírral árasztotta el a piacot, és ezek a mesterséges eszközök hozzájárultak az ingatlanpiaci buborék kialakulásához.

A Goldman már korábban közölte: visszautasítja a vádakat, és igazának bíróság előtt fog érvényt szerezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását