2024. április 30. - Katalin, Kitti

Dollármilliárdokat fektettek be a spanyolok

A venezuelai elnök szerdán azt mondta: "nem lesz jó vége" a spanyol bankokra nézve annak, ha Madrid "feszültségeket szít" a két ország kapcsolatában. Hugo Chavez arra a diplomáciai afférra célzott, amely a hétvégén zajlott le közte és a spanyol király köz
2007. november 15. csütörtök 06:50 - Hírextra
Az ibériai kötődésű országok konferenciáján ugyanis a venezuelai elnök félbeszakította a spanyol kormányfő beszédét és elkezdte szidni az előző spanyol miniszterelnököt, José Maria Aznart, akit egyebek mellett "fasisztának, francóistának" is nevezett. Egy idő után I. János Károly, spanyol uralkodó hangosan rászólt ("Miért nem fogod már be a szádat?") és José Luis Rodriguez Zapatero, jelenlegi kormányfő is csitítani próbálta, de Chavez tovább folytatta. Végül a spanyol delegáció kivonult az ülésről.

Szerdán a venezuelai elnök úgy nyilatkozott, hogy a spanyolok "úgy viselkednek, mint gyarmatosító elődeik a latin-amerikaiakkal". Chavez hozzátette: "Nekünk nincs feltétlenül szükségünk a spanyolok venezuelai befektetéseire. Jól meglennénk a spanyol bankok nélkül. Úgyhogy, ha a spanyol vezetők elkezdenek konfliktusokat gerjeszteni, akkor annak nem lesz jó vége a spanyol bankokra nézve".

Spanyol vállalatok - elsősorban bankok - 2,4 milliárd dollárt (420 milliárd forintot) fektettek már be az olajban gazdag dél-amerikai országban 1999, Chavez hatalomra kerülése óta.

Az önmagát szocialista vezetőnek minősítő venezuelai elnök már számos politikus-társát és azok országát sértette meg nyers beszédeivel, de ezek még sohasem befolyásolták a gazdasági kapcsolatokat. Még az "ősellenség" Amerikai Egyesült Államokkal is változatlan a kereskedelem, hiszen Venezuela továbbra is az USA egyik legfontosabb nyersolaj-szállítója.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását