2024. május 18. - Erik, Alexandra

Választás: túl a negyven százalékon

A választásra jogosultak 41,89 százaléka, 1.039.921 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások második fordulójában 17.30 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.
2010. április 25. vasárnap 18:10 - HírExtra
A részvételi arány 17.30 órakor a megyék közül Csongrádban volt a legmagasabb, 43,15 százalék, ami 63.502 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt, 36,53 százalék, ebben a megyében 16.486-an voksoltak.

A fővárosban a szavazók 43,69 százaléka, 384.524 választópolgár adta le szavazatát 17.30 óráig.
Az országos részvételi arány két héttel ezelőtt, a választások első fordulójában ugyanebben az időpontban 59,28 százalék volt.

Az 1998-as parlamenti választás második fordulójában 50,20 százalék, a 2002-es választáson 67,87 százalék szavazott 17.30 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás második fordulójában a választásra jogosultak 57,63 százaléka voksolt 17.30 óráig.

A végleges nem hivatalos részvételi adatok az éjszakai órákban lesznek elérhetők az OVI honlapján.

18:40 Nincs sorbanállás

Egy órával a szavazókörök hivatalos bezárása előtt, 18 órakor nem volt egyetlen igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben sem sorban állás - közölte az Országos Választási Iroda az MTI-vel.

A tíz "kritikus", igazolással szavazásra kijelölt szavazókör egyikéből sem jeleztek sorban állást 18 órakor.

Az adatok alapján valószínűsíthető, hogy a voksolás rendben befejeződhet 19 órakor mind a 3.150 szavazókörben.


18:00 Szervezetten szállítottak szavazókat?


Rendőrségen tett feljelentést Ózdon az egyik párt, amely szerint a város több szavazóköréhez szervezetten szállítanak voksolókat - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-nek.

A rendőrség vizsgálja, hogy fennáll-e bűncselekmény gyanúja, ezt követően dönt a továbbiakról - közölte.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5-ös számú választókerületében a választás második fordulójában három jelölt között dől el a parlamenti mandátum sorsa. Kovács János, a megyei területi választási iroda vezetője az MTI-nek azt mondta: a választási bizottságokhoz eddig nem érkezett kifogás a megyéből.

16:50 A fogvatartottak már voksoltak

A büntetés-végrehajtási intézetekben véget ért a szavazás vasárnap délután, a rácsok mögött a szavazásra jogosult 3.028 fogvatartott közül 550-en voksoltak - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága nem sokkal fél öt után az MTI-vel.

Az országgyűlési választások második fordulójában 13 büntetés-végrehajtási intézet területén tartottak szavazást. A szavazásra jogosultak közül mindössze 993-an kértek igazolást, közülük 745-en kaptak.

Az előzetes letartóztatásban lévő, az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló, a pénzbírságot helyettesítő elzárást töltő elkövetők, valamint a pénzbüntetés, a pénzmellékbüntetés és közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztést töltők gyakorolhatják választójogukat.

Nincs választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától való eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

A szavazást a fogva tartás helye szerinti önkormányzat jegyzőjével egyeztetett időpontban kellett lebonyolítani. A büntetés-végrehajtási szervek vezetői felvették a kapcsolatot a helyi önkormányzat jegyzőjével, hogy a választásra jogosultak részére a mozgóurnás szavazás feltételeit biztosítsák.

Büntetés-végrehajtási intézetben csak azok a választójoggal rendelkező fogvatartottak szavazhatnak, akik ezt kérték, és akiknek a helyi választási iroda vezetője az igazolást megküldte.

A BVOP korábbi közlése szerint a büntetés-végrehajtási szervek vezetői úgy szervezték meg a szolgálatot a szavazás napjára, hogy a bv-nél dolgozók is gyakorolhassák választójogukat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását