2024. április 25. - Márk

Világbank: nehéz év lesz 2010

Nehéz év lesz 2010 az európai feltörekvő gazdaságok, köztük Magyarország számára - mondta Philippe Le Houérou, a Világbank európai és közép-ázsiai régióért felelős alelnöke Washingtonban.
2010. április 24. szombat 07:20 - HírExtra
A Világbank előrejelzése szerint az érintett országokban az idén átlagosan 3 százalékos gazdasági növekedés lesz mérhető. A jövőbeni kilátások sem fényesek, a következő években csak mérsékelten jobb, 3-4 százalék körüli növekedés várható. Indermit Gill, a Világbank európai és közép-ázsiai régióért felelős vezető közgazdásza megerősítette: 2010 nem ígér sok jót a régiónak, amelyet sokkal keményen sújtott a recesszió, mint a fejlődő világ többi részét.

Hangsúlyozta, hogy a térség országai eltérő sebességgel és állapotban emelkednek ki a válságból, a jelentős devizatartalékkal rendelkezők lényegesen jobb helyzetben vannak.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank hétvégi tanácskozása elé időzített sajtótájékoztatón - amelynek a kelet-európai és közép-ázsiai gazdasági kilátások voltak a témái - úgy fogalmazott: a feltörekvő gazdaságok a válság előtt ázsiai ütemben növekedtek, a válság alatt európai szinten zsugorodtak, és a válság után latin-amerikai tempóban fognak növekedni.

A Világbank szerint Kelet-Európában a GDP növekedése pozitív lesz 2010-ben, de nem fog visszatérni a válság előtti szintre. A térség gazdasági felépüléséhez szükséges legfontosabb feladatok között említette Indermit Gill a nyugdíjrendszer megreformálását és az oktatási rendszer megújítását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását