2024. május 5. - Györgyi

A választás második fordulója már nem befolyásolja az országos listát

Az országgyűlési képviselők második fordulójában leadott szavazatok már nem befolyásolják az országos listát; az április 25-én leadott voksokból már csak a "győztes" mandátumszerző profitálhat, a többiekre leadott szavazatok "elvesznek".
2010. április 14. szerda 08:21 - HírExtra
A második fordulóban nem keletkeznek úgynevezett töredékszavazatok, amelyek befolyásolhatnák az országos lista mandátumainak kiosztását, "csak" az dől el, ki legyen az érintett 57 egyéni választókerület képviselője a parlamentben.

Az országos listára a választók nem szavaznak közvetlenül. E listáról a jogszabály szerint legalább 58 mandátumot osztanak ki, ez a szám "nő" azokkal a mandátumokkal, amelyeket nem tudtak kiosztani a területi listás mandátumokról a "kétharmados szabállyal" sem. Az országgyűlési képviselő-választáson - mivel 6 területi listás mandátum "csúszott fel" az országos listára - összesen 64 országos listás mandátumot osztanak ki.

Az országos listáról az 5 százalékot elérő pártok töredékszavazatok alapján kaphatnak mandátumot, a fel nem használt, úgynevezett töredékszavaztok összesítése alapján.
A töredékszavazatok két helyről származhatnak: egyrészt az egyéni választókerületekben, másrészt a területi listán "nem hasznosult" szavazatokból.

Az egyéni választókerületből ide kerülnek azok a szavazatok, amelyeket a választás első érvényes fordulójában adtak le olyan pártjelöltre, aki nem nyerte meg az egyéni mandátumot a választókerületben. Töredékszavazat az a szavazat is, amelyet a párt a területi listáján nem tudott mandátumra váltani a választás első érvényes fordulójában.

Mivel a választás első fordulójában mind a 176 egyéni választókerületben érvényes volt a voksolás (azaz elment szavazni a jogosultak több mint fele), az egyéni ágról keletkező töredékszavazok már "megszülettek", a második forduló tétje mindössze az, hogy melyik jelölt nyeri az egyéni mandátumot és képviseli a választókerületet a parlamentben. Fontos szabály, hogy aki elnyeri a mandátumot, annak az első fordulóban kapott szavazatai nem válnak töredékszavazattá.

A területi listás ágról keletkező töredékszavaztok is "megszülettek" már a választás első fordulójában, mivel mind a 20 területi választókerületben érvényes volt a voksolás.
Az országosan összesített szavazatok tehát rendelkezésre állnak, de az országos listás mandátumokat még nem lehet kiosztani, mivel az egyéni választókerületben a második fordulóban mandátumot szerző jelölt szavazatai "nem adódnak hozzá" pártja töredékszavazataihoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását