2024. május 6. - Ivett, Frida

A Jobbik és az LMP a fiataloknak köszönhetik sikereiket

A korábbi választásokon megszokottnál több fiatal vett részt a vasárnapi voksoláson - derül ki a Forsense kutatásából. Az intézet szerint ez az LMP-nek és a Jobbiknak kedvezett.
2010. április 13. kedd 16:48 - HírExtra
Az MTI-hez kedden eljuttatott felmérés szerint közös a két, újonnan parlamentbe jutott pártban, hogy szavazóik csaknem fele 35 év alatti, és csak 10 százalékuk 55 év feletti. Mindkét párt támogatóiról elmondható, hogy a 2006-os országgyűlési választáson mintegy 30 százalékuk még nem szavazhatott - olvasható az elemzésben.

A Forsense adatai alapján a 24 év alattiak körében a Jobbik és az LMP a választók megközelítőleg 40 százalékának a szavazatát megszerezte, miközben a teljes szavazó népesség 24 százaléka voksolt rájuk.

A korábbi voksolások tapasztalata az volt, hogy a fiatalok kisebb arányban mennek el szavazni, mint az idősebb korosztályokhoz tartozók. A választás napján végzett Forsense-kutatás szerint ebben változás történt: a szavazáson részt vevő 35 év alattiak aránya megegyezett a teljes lakosságon belüli arányukkal.

Az intézet elemzésében az is olvasható, hogy a választópolgárok mintegy 10 százaléka szinte csak az utolsó pillanatban döntött egyik vagy másik politikai erő mellett.

Az MSZP-szavazók 90 százaléka bevallása szerint mindig is a szocialistákra szavazott - áll az elemzésben. Ebből az is következik, hogy a szocialista párt szinte egyáltalán nem tudott új szavazókat mozgósítani.

Az MSZP támogatói bázisa ráadásul az idősebb korcsoportokra szűkült: a párt szavazóinak kétharmada 55 évesnél idősebb - írja a Forsense elemzése, hozzátéve: a szocialista szavazók fele szakmunkás végzettségű vagy legfeljebb nyolc általánost végzett.

Ezzel szemben a Fidesz - miközben szavazóinak negyedét az elmúlt négy évben szerezte meg - az utolsó hetekben is tudott szimpatizánsokat gyűjteni. A pártra voksolók egytizede csak a választás előtti utolsó hónapban döntött; körükben azok vannak többségben, akik a Fidesz és a Jobbik között ingadoztak.

A párt a legtöbb támogatót a 45 és 54 év közöttiek táborában mondhatja magáénak, de a Forsense elemzése szerint vasárnap a nyugdíjasok körében is felülmúlta az MSZP-t.
A kutatás alapján a Jobbik bázisának mintegy 60 százaléka az utóbb tíz hónapban sorakozott a párt mögé, a radikális párt választóinak 10 százaléka pedig az utolsó pillanatig mérlegelte szavazatát.

Egy-két héttel a választás előtt az LMP szavazóinak mindössze kétharmada tudta biztosan, hogy a Lehet Más a Politikára szavaz, a biztos bejutáshoz és a 7 százalék feletti eredményhez szükséges egyharmadot az utolsó napok hozták meg számára - olvasható a Forsense elemzésében.

Eszerint az LMP szavazótábora a leginkább kvalifikált: a párt választóinak 25 százaléka diplomás, további 60 százalék érettségizett. A Jobbik táborának legfontosabb karaktervonása pedig, hogy körükben kétharmadot is meghaladja a férfi szavazók aránya.

A Forsense adatai alapján a második fordulóban a vasárnap szavazók 87 százaléka venne részt biztosan. Az LMP tábora tekinthető a legkevésbé aktívnak, körükben 55 százalék ígéri biztosra a részvételét: 25 százalékuk még nem tudja, milyen pártállású jelöltre szavazna, 20 százalék a Fideszét, 10 százalék pedig az MSZP-ét támogatná.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását