2024. április 30. - Katalin, Kitti

Problémák a szövetségben

Az Orosz Filmművészek Szövetségében szakadás várható: számos neves rendező és más alkotó ki akar válni a Nyikita Mihalkov vezette szövetségből és új szervezetet szándékozik létrehozni.
2010. április 12. hétfő 23:25 - HírExtra
Erről kollégáikat és a közönséget Nem tetszik címmel írt nyílt levelükben tájékoztatták, amelyet a Novaja Gazeta című lap közölt hétfőn.

Ebben egyebek között arról írnak, hogy nem tetszik nekik a szövetségben működő önkényuralmi rendszer, a vezetés totalitárius stílusa, az, hogy a választott tisztségekbe egyetlen ember ülteti a neki megfelelőket.

"Nem tetszik a mihalkovi ellenségkeresés és a meg nem hunyászkodók eltávolítása. De legfőként nem tetszik, hogy a szabad vita, a nézetek ütköztetése, a szabadság és a demokrácia légköre rég kimúlt a szövetségből, s helyettük az egyformán gondolkodás és a kincstári hazafiság dúl.

Meggyőződésünk, hogy az atmoszféra, amely eluralkodott a +rendkívül befolyásos ember+ vezette alkotói szövetségünkben, elősegíti a társadalomban zajló alkotmánysértő, antidemokratikus, erkölcstelen tendenciákat" - áll a levélben.

A rendezők közül a nyílt levelet többek között Andrej Szmirnov, az idősebb és az ifjabb Alekszej German, Alekszandr Szokurov, Otar Joszeliani, Eldar Rjazanov, Garri Bardin és Jurij Norstein írta alá. Az Interfax hírügynökség szerint hétfőre már 75 alkotó csatlakozott.

A szövetség VIII. kongresszusán, 2008 végén a nyolcvanon felül járó, abszolút szakmai és erkölcsi tekintélyt élvező Marlen Hucijevet választották meg elnöknek, ám a zseniális rendező és színész Nyikita Mihalkov, aki a tisztséget akkor 11 éve töltötte be, illegitimnek minősítette és bírósági úton megtámadta a választást.

A másodfokú tárgyalás előtt, márciusban rendkívüli kongresszust hívott össze, ahol újra megválasztották. Hucijev és hívei bírósághoz fordultak, amely azonban jogszerűnek minősítette a rendkívüli kongresszus döntését, és a másodfokú bíróság helybenhagyta ezt az ítéletet.

Mihalkov egyéves tevékenységét a granyi.ru honlap így foglalta össze: kizárta a szövetségből fő ellenfelét, Viktor Matizen ismert kritikust, aztán másik ellenfelét, Danyiil Dondurej kritikust büntette azzal, hogy kitette az általa vezetett, nagy hagyományú Iszkussztvo kino (Filmművészet) című folyóiratot a szövetség helyiségeiből, majd kiszorította Marlen Hucijevet a VGIK filmművészeti főiskoláról, ahol dolgozott.

Etikai bizottságot hozott létre, amely a Mihalkov-ellenesség eseteit hivatott vizsgálni. Addig kapacitálta Vlagyimir Putyin kormányfőt, amíg az adott egymilliárd rubelt, aztán elfogadtatta, hogy ő osztja el a milliárdot. Már csak az új alapszabályt kell elfogadtatni, amely a társadalmi szervezetet afféle Szovjetunió Kommunista Pártját idéző, tekintélyelvű struktúrává alakítja.

A következő kongresszus kitűzött időpontja április 28. Mihalkov aranytartalékát a filmművészet veteránjai alkotják, akiket a szövetség anyagilag támogat. Ők meghatalmazásokkal a "megfelelő emberekre" bízzák majd szavazataikat. Vagyis úgy tűnt, minden az elnök tervei szerint alakul, s az eredményhez kétség sem férhet már, amikor váratlanul megjelent az elégedetlen alkotók nyílt levele - írta a kommentátor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását